RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Komšije konačno za istim stolom

Gradonačelnici Tuzle, Bijeljine, Brčkog i Orašja uveli su praksu povremenih sastanaka na kojima se razgovara o temama koje su aktualne za region sajeveroistočne Bosne.

Prvi takav sastanak održan je jučer u Bijeljini gdje je jedna od tema bila razvitak cestovne infrastrukture. Konkretno je bilo riječi o inicijativi da buduća autocesta Sarajevo-Beograd ide upravo trasom kroz ovaj region. Ukoliko ta autocesta u konačnici ne bude predviđena da povezuje gradove sjeverne Bosne, zajednički stav gradonačelnika je da će se u svakom slučaju raditi na inicijativi infrastrukturnog povezivanja ovoga regiona, barem brzom cestom.

„Interes nam je i imamo dobre pretpostavke za suradnju sa tuzlanskim bazenom. Dakle, zainteresirani smo za što kvalitetniji cestovni promet. Brčko je jedina međunarodna riječna luka u ovoj zemlji i imamo potrebu za tim vidom suradnje. Kada je u pitanju suradnja sa Bijeljinom, tu prolazi jedna od najfrekventnijih prometnica koja ide linijom od Šamca do Bijeljine, odnosno dalje prema Srbiji. Naravno da smo i tu zainteresirani za povezivanje autocestom. I u našoj prostorno-planskoj dokumentaciji je predviđeno postojanje autoceste na toj trasi“, kazao je gradonačelnik Milić.

Milić je, sastanke gradonačelnika regiona, prokomentirao kao izuzetno pozitivnu praksu koja je trebala zaživiti još mnogo ranije. Na ovim sastancima se dogovaraju projekti bitni za brži razvitak regiona u kojem živi oko milijun i pol stanovnika, a zajedničkih interesa je mnogo.

Gradonačelnici Brčkog i Bijeljine su, također, konkretno razgovarali o plinifikaciji čije je zaživljavanje na području općine Bijeljina vrlo izvjesno. Ali je izvjesno i za Brčko distrikt s obzirom da bi ovim područjem trebao ići plinovod dalje prema Republici Srpskoj.

“Također je bilo riječi o suradnji u vezi s eko-deponijom u Bijeljini pošto je ovdje evidentan problem odlaganja čvrstog otpada, a postoji spremnost Bijeljine da s nama uđe u suradnju i na tom polju”, rekao je brčanski gradonačelnik Siniša Milić, te najavio da će se sljedeći sastanak gradonačelnika regiona održati u Brčkom za mjesec dana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.