RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Zvizdić: Kandidatski status će donijeti jednu novu evropsku energiju za BiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić je u razgovoru za Fenu kazao da je jako dobra vijest da je Vijeće za opće poslove Evropske unije odobrilo dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Po njegovim riječima, to nagovještava sa velikim stepenom garancije da će BiH 15. decembra i zvanično dobiti kandidatski status.

– To je poklon Evropske unije Bosni i Hercegovini, ne nikako rezultat rada odlazećeg Vijeća ministara BiH, koje u principu nije uradilo ništa ozbiljno u sektoru evropskih integracija. Naprotiv, praktično, evropske integracije su bile u potpunoj blokadi. Zbog toga je kandidatski status vrlo važan, zato što će on donijeti jednu novu evropsku energiju za BiH, dat će jednu novu nadu, novi optimizam. Bit će ozbiljan podstrek da radimo na realizaciji svih aktivnosti s evropske agende Bosne i Hercegovine – smatra Zvizdić.

Kaže da to znači otvaranje potpuno novog odnosa između BiH i Evropske unije, trajno, nepovratno postavljanje BiH na tračnice koje vode ka EU.

Dodaje kako to znači nove fondove, nove investicije i znači novi kredibilan pristup evropskim integracijama i od strane predstavnika EU i od strane predstavnika budućeg Vijeća ministara BiH i PSBiH.

Zvizdić napominje da se nešto slično dogodilo 2014. i 2015. godine sa njemačko – britanskom inicijativom, sa Berlinskim procesom, što je donijelo novu energiju.

– Tada smo bili svjedoci, od 2015. do 2019. godine, jednog ozbiljnog, odgovornog, dinamičnog rada na realizaciji naših obaveza s evropske agende BiH. Posljednje dvije – tri godine smo imali vakuum, zastoj zbog već poznatih blokada. Sada svi očekujemo da ćemo vrlo intenzivno nastaviti raditi na realizaciji brojnih podprioriteta koji su unutar analitičkog izvještaja 14 prioriteta vezanih za BiH – kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, te dodao kako misli “da smo sposobni da kredibilno realiziramo te aktivnosti”.

Smatra kako je potrebna jedna vrsta političke stabilnosti, postizanje konsenzusa, te podsjeća da su se sve političke partije već ranije izjasnile da su za evropske integracije.

– Potrebno nam je potpuno razumijevanje da nam je neophodna pravna stečevina kako bi u svim segmentima uredili bh. društvo. U konačnici, to je neka vrsta i odgovornosti političara u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti prema građanima koji u svakoj anketi izražavaju dominantnu želju da vide BiH u EU – navodi Zvizdić.

Po njegovom mišljenju, 15. decembar će biti početak jednog novog poglavlja u odnosima između BiH i EU, jedan jasan signal da su vrata EU otvorena za BiH i za zapadni Balkan.

– Naši vanjski prioriteti su poznati, to su evropske integracije i NATO integracije. Ti prioriteti nemaju alternativu. Sve druge alternative koje se nude od strane bilo koga su lažne alternative, jer BiH i njeni građani i historijski i geografski i kulturološki pripadaju Evropskoj uniji. Na nama je da vrlo ozbiljno dinamiziramo proces evropskih integracija – naglasio je Zvizdić.

Kaže kako je jasno da nas čekaju brojni izazovi, te da oni nisu vezani samo za euroatlanske integracije. Oni su vezani za ekonomsku situaciju u BiH, veliku inflaciju, veliki porast cijena, nadolazeće ekonomske probleme, a suočavamo se i s masovnim odlaskom mladih ljudi.

Ističe da je svima jasno da evropski put nema alternativu i da preuzimanje pravne stečevine Evropske unije sasvim sigurno može pomoći BiH, njenoj daljoj demokratizaciji i ekonomskom razvoju i prosperitetu.

– Istovremeno mislim da Vijeće ministara, putem nadležnih institucija, treba održati čitav jedan serijal konferencija, kako bi građane dodatno upoznali sa suštinom evropskih integracija, kako bi javnost znala o čemu mi razgovaramo kad govorimo o evropskim integracijama. Jer 14 prioriteta koje je dobila BiH je razrađeno u 115 podprioriteta i u više od 700 mjera za sve nivoe vlasti – pojasnio je Zvizdić.

Kaže da, kada kredibilno realiziramo veliki dio tih obaveza, postoji mogućnost da otvorimo prvi klaster poglavlja.

Po njegovim riječima, od tog momenta BiH je praktično jednom nogom ušla u predvorje Evropske unije.

Procjenjuje da će taj proces trajati dosta dugo, te da se ne govori o mjesecima, nego o godinama.

– Dakle, trajat će dosta dugo. Paralelno s njim imamo još jedna važan proces, koji je za mene nulti prioritet, a to je članstvo BiH u NATO savezu, u koji možemo biti uključeni i prije nego što postanemo članica EU. Čekaju nas brojni izazovi, čeka nas jedan ozbiljan, mukotrpan rad. Zbog toga, najodogovorniji, najiskusniji ljudi moraju biti na najodgovornijim mjestima kako bi BiH usmjerili u pravcu u kojem želimo da idemo – kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić u razgovoru za Fenu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zvizdić: Sigurno ćemo nadvladati i ovu krizu

Radio Brčko

Zvizdić-Ebibi: BiH i Sjeverna Makedonija imaju isti cilj, priključenje EU

Дражен Ристић

Predsjedavajući Zvizdić uputio telegram podrške premijeru Albanije

Radio Brčko