RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Zvizdić: Sigurno ćemo nadvladati i ovu krizu

Bosna i Hercegovina je u poslijeratnom periodu prošla kroz mnoge krize, ali BiH je jedna vitalna država i sasvim sigurno ćemo nadvladati i ovu krizu, poručio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Međutim, upozorio je, sigurno je da je riječ o ozbiljnoj krizi, “jer govorimo o udaru na ustavni poredak BiH i to na principu blokada, ucjena, pokušaja apsolutne dominacije ili pokušaja da neko van ustavnih normi bude ključni arbitar i vrhovni tumač i Ustava i svih zakonskih procedura u BiH”.

Dakle, naglasio je, ovdje je riječ o zaštiti Ustava i ustavnosti, a blokade i ucjene koje graniče čak sa prijetnjama sasvim sigurno nisu put koji vodi ka rješenju.

– Jedini put koji vodi prema rješenju u BiH, kao jednoj višenacionalnoj zajednici, put je dijaloga a on mora isključivo i samo bio baziran na načelima vladavine zakona – kaže Zvizdić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je već najavio za sutra upućivanje u parlamentarnu proceduru zahtjeva o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH, a Zvizdić navodi da svi oni koji se bave politikom u BiH neće naći nijedan primjer u zadnjih dvadeset pet godina da se na ovakav brutalan načiri, putem ucjena, blokada i prijetnji, došlo do nekog rješenja.

– Samim tim, ni ovaj proces neće dovesti do bilo kakvog pozitivnog efekta. Ustavni sud je ustavna kategorija, nadležnosti Ustavnog suda nisu propisane nikakvim zakonom, nego Ustavom BiH i jedan od članova kaže da su odluke Ustavnog suda obavezujuće. O njima se ne raspravlja, one se jednostavno provode. Zaključci NSRS-a, među kojima je i jedan da ne treba provoditi odluke Ustavnog suda BiH, jedna je vrsta ustavnog udara na ustavnopravni sistem BiH. Mi ustvari i nemamo zakon o Ustavnom sudu BiH, imamo pravila, poslovnik o načinu djelovanja, ali ovaj pristup u kojem se pokušava oktroisati jednostrano ili jednopartijsko ili jednoetničko o tako važnom pitanju kao što je Ustav BiH, sasvim sigurno neće dovesti do pozitivnog efekta. Nigdje ne piše da BiH mora, ne postoji taj imperativ da moraju biti zamijenjene strane sudije Ustavnog suda BiH, kao što je bila imperativna norma da se poslije šest godina moraju promijeniti stranci koji su bili članovi UO Centralne banke. Bez stručnosti i nepristrasnosti stranih sudija mi bismo od Ustavnog suda napravili etnički sud, a to nije cilj demokratske države – rekao je, između ostalog, Zvizdić u intervjuu za “Oslobođenje”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zvizdić: Kandidatski status će donijeti jednu novu evropsku energiju za BiH

Radio Brčko

Predsjedavajući Zvizdić uputio telegram podrške premijeru Albanije

Radio Brčko

Zvizdić uputio apel VM BiH: Hitno usvojite ekonomske mjere na nivou BiH

Radio Brčko