RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Кризни штаб одобрио одржавање матурских вечери

Штаб за заштиту и спшавање данас је донио наредбу којом се одобрава одржавање матурских вечери за ученике завршних разреда основних и средњих школа у Брчком уз поштовање свих мјера заштите.

Командант кризног штаба, градоначелник Синиша Милић је на данашњој конференцији за новинаре рекао да није дата препорука за одржавање организованог дефилеа кроз град.

“Матурске вечери ће моћи да буду уприличене како би ученици завршних разреда, као и претходних година, имали прилику да прославе завршетак једног дијела образовања”, рекао је Милић и додао да остају на снази све мјере које су општег карактера, а тичу се броја лица која се могу окупљати на отвореним и затвореним просторима.

Градоначелник Милић је најавио да ће на сједници Штаба, која ће бити настављена у понедјељак, један од приједлога бити да се наредба о одобравању рада обданишта прошири на начин да се укине одредба којом је било предвиђено да у обданиште одлазе дјеца чија оба родитеља раде, што би омогућило нормалан рад обданишта уз поштовање свих препорука које су на снази.

„Недостатак мјеста у јавним обдаништима је хроничан проблем у Брчком. Ми смо у ребалансу буџета предвидјели средства за уређење комуналне инфраструктуре у обданишту на Илићки. Радови унутар обданишта су завршени, а у току је опремање. Такође су предвиђена и средства за запошљавање и уколико се све буде одвијало према предвиђеној динамици ове године би капацитети за обданишта требали да буду проширени за обданиште на Илићки”, појаснио је градоначелник.

Говорећи о почетку рада јавног превоза у Брчком, Милић је истакао да су препоруке дате, те да се стално комуницира са Пододјељењем за јавно здравство и превозником у вези са датумом почетка рада јавног превоза, будући да је прије тога неопходно извршити дезинфекцију.

„Штаб за заштиту и спасавање данас је анализирао и приједлог одлуке о стављању ван снаге Одлуке о стању природне несреће на простору Брчко дистрикта БиХ. Кренули смо у разматрање свих процедура везаних за укидање овога стања што подразумијева и преузимање одређених наредби које ће бити на снази у моменту доношења те одлуке. Њих би Влада требало да потврди јер би Штаб требало да буде распуштен. Све ове процедуре ћемо морати да поредамо и врло интензивно да радимо наредних дана како бисмо донијели једну такву одлуку. Доношење те одлуке биће условљено наставком ове повољне епидемиолошке ситуације коју тренутно имамо, мада је примијећено да долази до јављања нових случајева заразе вирусом корона у земљи, тако да је евидентно да вирус није нестао са ширих простора. Гледамо и на то шта раде у ентитетима будући да се према препорукама Свјетске здравствене организације стање на једном подручју прати у односу на цијелу државу”, закључио је градоначелник Милић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.