RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Inspekcija pojačala kontrole u ugostiteljskim objektima

Od početka epidemije koronavirusa i donošenja epidemioloških propisa od strane Kriznog stožera, inspektori Inspektorata Brčko Distrikta svakodnevno vrše kontrole poštivanja navedenih mjera, stavljajući akcent na kontroliranje ugostiteljskih objekata, rada škola te javnog prijevoza.

S obzirom na to da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata prolongirano do 21:00 sat, Inspektorat je intenzivirao kontroliranje poštivanja propisanih epidemioloških mjera. Glavni inspektor Zoran Gajić ističe da rade u dvije smjene, te da su u zadnjih 15 dana izvršili 44 ovakve provjere.

„Uveli smo drugu smjenu, te vršimo kontrole ugostiteljskih objekata u razdoblju od 16:00 do 21:00 sat, osobito kada imamo informaciju da neki objekti organiziraju zabave ili proslave, te tada vršimo pojačane kontrole. U suradnji s Policijom Distrikta u posljednjih 15 dana utvrdili smo nepravilnosti u četiri ugostiteljska objekta i podnijeli smo zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka kod Osnovnog suda. Nakon provedenog postupka utvrdit će se visina izrečena sankcija“, rekao je Gajić.

Pored kontrola rada ugostiteljskih objekata inspektori, između ostalog, intenzivno rade i na kontroli poštivanja mjera u školskim objektima i javnom prijevozu. Kontrolama je utvrđeno da je razmak između učenika u pojedinim srednjim školama manji od predviđenog protokolom te su iz Inspektorata najavili poduzimanje potrebnih mjera. Također, uočeno je i djelomično nepoštivanje mjera učenika u javnom prijevozu.

„Učenici osnovnih škola poštuju propisane mjere, a imali smo učenike srednjih škola koji učestalo ne poštuju epidemiološke mjere u tom pogledu. Riječ je o učenicima Tehničke, kao i Poljoprivredno – medicinske škole. Imamo ukupno pet učenika koji nisu poštovali mjere, od ukupno kontroliranih 125 učenika. Prema tim učenicima poduzet ćemo mjere u cilju primjene Zakona zaštite stanovništva od zaraznih bolesti“, izjavio je Gajić.

Od početka pandemije Inspektorat je podnio ukupno 30 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih subjekata i četiri takva zahtjeva protiv građana.

Podsjetimo, kazne za pravne subjekte zbog nepoštivanja epidemioloških mjera iznose od 1.000 do 10.000, a za fizička lica od 100 do 1.000 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Dva gospodarska subjekta nisu poštivala mjere o radu u vrijeme praznika

Gorana Antić

Širom Francuske protestni skupovi i štrajkovi u školama

Radio Brčko

Инспекторат Брчко дистрикта: Епидемиолошке мјере се углавном поштују

Миљана Ђурђевић