RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Talibani neće ograničavati žene koje rade u školama u Avganistanu

Talibani ne planiraju da ograničavaju žene koje rade u školama u Avganistanu, saopštio je portparol avganistanskog Ministarstva obrazovanja Nazar Muhamed Erfan.

On je rekao da vlasti planiraju da žene predaju u školama od prvog do šestog razreda.

“Ne planiramo da ograničimo žene kada je u pitanju rad u školama. Štaviše, postoji plan da žene uče djecu od prvog do šestog razreda, i dječake i djevojčice. Vjerujemo da osnovcima treba posebno strpljenje i njega koju ne može da pruži muški učitelj”, istakao je Erfan.

Prema njegovim riječima, islam vodi računa o pravima žena i talibani namjeravaju da riješe pitanja vezana za edukaciju i zapošljavanje žena u skladu sa religijskim normama.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu sredinom avgusta, školovanje je privremeno obustavljeno do 19. septembra, kada je samo muškim nastavnicima i dječacima bio dozvoljen povratak u školu.

Portparol talibana i zamjenik ministra za informisanje i kulturu Zabinulah Mudžahid rekao je kasnije da će i djevojčicama biti dozvoljen povratak u školu kada se završe pripreme za podjele razreda i raspoređivanje nastavnika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

UN: Talibani krše javna obećanja o pravima

Radio Brčko

Širom Francuske protestni skupovi i štrajkovi u školama

Radio Brčko

Ko su talibani?

Radio Brčko