RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Povećan broj pacijenata zaraženih koronavirusom u brčanskoj Bolnici

U Bosni i Hercegovini posljednjih dana je zabilježeno povećanje broja zaraženih koronavirusom, a samim time je po ovom pitanju zabilježen i porast hospitaliziranih osoba i u Brčkom.

U COVID izolatoriju brčanske Bolnice trenutno je smješteno 40 pacijenata, od kojih je 35 pozitivnih i petoro suspektnih.

„Četiri pacijenta nalaze na u jedinici intenzivnog liječenja, od čega su tri na invanzivnoj ventilaciji. Od ova četiri pacijena tri su s dijagnosticiranim teškim kliničkim slikama“,  rekao je ravnatelj brčanske Bolnice dr. Dušan Stokić.

Stokić je konstatirao kako bi za porast broja zaraženih i hospitaliziranih osoba krivac mogla biti pojava novog soja koronavirusa, no dodaje kako je situacija za sada i dalje pod kontrolom.

„Mi nemamo mogućnost i tehnologiju da identificiramo novi soj, ali ako je to urađeno u Beogradu i Zagrebu i znamo da je ovo epidemiološki pa gotov jedan prostor, da je kretanje stanovništva prisutno, zasigurno da se radi o novom soju, sigurno da je ovo jedan novi pik. Zasad kod nas taj broj nije drastičan, imamo ukupno 40 pacijenata, mi smo nekad imali 110 u bolnici, ali nadamo se da to neće eskalirat dalje da ćemo uspjet da se sve ovo održi pod kontrolom“, kazao je Stokić.

Najveći problem u zdravstvu i dalje predstavlja preokupiranost kadra, no trenutno stanje je održivo iako je određeni dio medicinskog kadra pozitivan na COVID ili u izolaciji zbog kontakata.

Dr. Stokić je još jednom apelirao na stanovništvo da poštuju sve propisane epidemiološke mjere i zaštite svoje i zdravlje drugih građana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Epidemiološka situacija u Brčkom povoljnija

Sandra Živković

Brčko Distrikt: Zdravstvene ustanove se vraćaju u režim rada prije korone

Mirsad Arnautović

Brčko: Prva dijagnostička snimanja na novom CT aparatu u brčanskoj Bolnici počinju za četiri dana

Mirsad Arnautović