Brčko

Brčko Distrikt: U 2020. godini sprovedeno više od 400 javnih nabavki u vrijednosti preko 30 miliona maraka

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta odnosno Pododjeljenje za javne nabavke je tokom prošle godine na osnovu zahtjeva organa javne uprave i institucija, pokrenulo 400 postupaka javnih nabavki.

U navedenom vremenskom periodu zaključeno je preko 800 ugovora u ukupnoj vrijednosti od preko 30 miliona KM. Takođe provedeno je i skoro 400 e-aukcija gdje je došlo do snižavanja cijene od strane ponuđača za preko 1,5 milion maraka u odnosnu na vrijednost početnih ponuda te se navedeni iznos može smatrati uštedom.

Kao i svake godine proces javnih nabavki u Brčko distriktu prate i žalbe koje su u proteklom periodu značajno  znale usporiti mnoge radove i projekte. Tako je u 2020. godini zaprimljen ukupno 70 žalbi što je manje u odnosu na 2019. godinu kada ih je bilo 85.

Akcenat u procesu javnih nabavki u narednom periodu je svakako na što većoj  transparentnosti ovih postupaka gdje se očekuje da će se usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH na kojima se trenutno radi značajno unaprijediti cijeli ovaj proces i u Brčko distiktu.

Ovo odjeljenje je u protekloj godini uradilo ogroman posao imajući u vidu činjenicu da je to vrijeme kada je zbog proglašenog stanja opasnosti od korona virusa veliki broj uposlenika bio odsutan a sa druge strane su imali i vanredne i hitne nabavke zbog potreba očuvanja zdravlja i života građana u vrijeme pandemije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button