RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Cjepivo dnevno dobije između 80 i 120 osoba

Na brčanskom punktu za cijepljenje od jučer se, prema utvrđenom popisu i propisanom protokolu, cjepivom Astra Zeneca cijepe stariji i građani s određenim zdravstvenim problemima. Doktorica Andrijana Grgić, specijalizantica epidemiologije, kaže kako cijepljenje teče bez problema, te kako će nastojati povećati broj cijepljenih građana na dnevnoj bazi.

„Svakog dana dobivamo spisak iz Crvenog križa. Na spisku za jučer i danas prijavljene su po 84 osobe koje su starije od 75 godina. Nekoliko osoba s jučerašnjeg popisa nije cijepljeno, a danas je do 12 sati cijepljeno njih 40. Za sutra smo već se dogovorili da u terminu od 10 minuta ide jedna osoba više, mislim da ćemo to moći stići“, rekla je dr. Grgić.

Prije samog cijepljenja, građani su podvrgnuti općem pregledu nakon kojega doktori donose konstataciju o pogodnosti kandidata za primanje cjepiva.

„Na osnovu pregleda i konzultacija mi dajemo suglasnost i svoj pečat smiju li primiti cjepivo ili ne. Imamo slučajeva koje smo mi vratili odnosno za koje smatramo da je bolje da pričekaju vakcinaciju“, kaže dr. Grgić.

Građani iz ove populacije spremno su odgovorili na potrebu imunizacije stanovništva, te su iskazali svoje zadovoljstvom ukazanom prilikom da zaštite svoje i zdravlje svojih bližnjih.

U Brčko distrikt do sada je pristiglo oko 3.000 doza cjepiva, a nove količine preko COVAX mehanizma, mogu se očekivati posljednjeg tjedna travnja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Imunizacija djece u Brčko distriktu po redovnom kalendaru cijepljenja teče bez većih problema

Sandra Živković

Srbija druga u Evropi prema stopi vakcinacije

Radio Brčko

Брчко: Појачан интерес за вакцинацију

Vladimir Matijević