RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Budući srednjoškolci nisu zainteresovani da budu voćari, pekari, mesari i rukovaoci građevinskih mašina

Naredne školske godine u četiri srednje škole na području Brčko distrikta prvi razred će pohađati znatno manji broj učenika nego što je to bilo planirano. Uprkos uvođenju zanimanja koja zahtijeva tržište rada te čak i stipendiranju deficitarnih struka, interes učenika za takve profile nije bio na nivou očekivanog.

Nakon završenog augustovskog upisnog roka, nijedna od četiri brčanske srednje škole nije uspjela upisati planirani broj učenika jer je prema evidenciji Odjela za obrazovanje ostalo upražnjenih još oko 150 mjesta.

„Mi smo u Odjeljenju u narednoj školskoj godini planirali upis 880 učenika srednjih škola a nakon sprovedena dva upisna roka do sad je evidentirano ukupno 722 učenika. U Gimnaziji je ostalo slobodnih 40 mjesta, u Tehničkoj  školi 50, Poljoprivredno medicinskoj 60 i u Ekonomskoj školi četiri mjesta“, potvrdio je za Radio Brčko Slavoljub Bašić, šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje u Vladi Brčko distrikta.

Bašić je dodao i da u zvanjima i zanimanjima koja će od naredne školske godine biti stipendirana nisu popunjena sva mjesta a prije svega kod zidara-keramičara i bravara-obrađivača.

Na kraju recimo da je nakon sprovedena dva upisna roka u brčanskim srednjim školama ostalo nekoliko zvanja i zanimanja za koje svršeni osnovci nisu pokazali nikakav interes odnosno nije upisan niti jedan učenik a to su  cvjećar-vrtlar, voćar-vinogradar, pekar-mesar i rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Počinje drugi upisni rok na brčanske fakultete

Radio Brčko

Brčko: Raspisan natječaj za upis učenika u prvi razred srednjih škola

Gorana Antić

Расписан други уписни рок на Универзитету у Бањалуци

Radio Brčko