RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Od početka godine rođeno 666 beba, 25 više u odnosu na prošlu godinu

Na Odjelu za ginekologiju u Bolnici Brčko distrikta BiH ove godine, zaključno sa ovim mjesecom zabilježen je porast novorođenih beba.

„Ukupno 666 beba sa današnjim danom je rođeno u brčanskoj ginekologiji. Od toga jedna trećina trudnica je porođeno carskim rezom, što je za 25 beba više u poređenju sa prošlom godinom“, rekao je Slavko Nikić šef Odjela ginekologije u Brčkom.

Prema brojkama evidentan je porast nataliteta svake godine. U poređenju sa prošlom godinom kada je rođeno 641 beba, trenutno je 25 više rođenih beba, mada do kraja godine ta razlika će biti još veća, s obzirom da imamo još jedan mjesec u ovoj godini.

“Odjel za ginekologiju brčanske Bolnice proširio je svoj dijapazon djelovanja. Na našem porodilištu imamo porodilje iz Čelića, Modriče, Srebrenika i Gradačca, što je jedan od razloga povećanja broja poroda”, rekao je Nikić.

Na Odjelu za ginekologiju u Bolnici Brčko distrikta kada je u pitanju dobna skupina porodilja, kažu su uglavnom porodilje starosti do 35 godina, iako ih relativno ima svih kategorija životne dobi. Također kažu da je ove godine izvršeno 8.292 pregleda, a da je uspješno obavljeno 164 operacije.

“Insistiram za specijalizacijom mlađih doktora, s obzirom da za par godina oko četiri doktora idu u penziju, čime će doći do nedostatka potrebnog kadra. Kako bi mogli u budućnosti funkcionirati, neophodno je da ovo Odjeljenje bude osposobljeno što prije stručnim kadrom”, dodao je Nikić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.