RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Glavni problem brčanske Mjesne zajednice Bijela je nedostatak kanalizacije

Kao glavni problem za mještane brčanske Mjesne zajednice Bijela, Anto Anđić, predsjednik ove mjesne zajednice,  naveo je nedostatak kanalizacije. Inače, u brčanskoj ruralnoj Mjesnoj zajednici Bijela koja broji oko 1.100 mještana, od formiranja Brčko distrikta BiH urađeno je nekoliko kvalitetnih infrastrukturnih projekata.

„Dugogodišnji hronični problem za sve mještane brčanske Mjesne zajednica Bijela jeste nedostatak kanalizacije, jer se fekalne vode usmjeravaju u obližnje potoke čime se ugrožava pitka voda“, naveo je govoreći o problemima ovog naselja predsjednik MZ Bijela Anto Anđić. On je kazao da se nada početku rješavanja problema kanalizacije Bijele jer Odjel za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta u planu rada za ovu godinu ima i ovaj projekat.

Anto Anđić

Anđić je za Radio Brčko potvrdio da je u ovoj brčanskoj mjesnoj zajednici koja broji 450 domaćinstava sa oko 1.100 stanovnika, u proteklih 20-ak godina, asfaltirano i uređeno oko 35 km cesta i postavljena je nova rasvjeta u naselju.

Predsjednik MZ Bijela je napomenuo da ovo naselje ima i novi područni Dom zdravlja, koji uveliko doprinosi boljoj zdravstvenoj zaštiti mještana Bijele i svih okolnih sela i zaselaka i smanjuje im troškove, jer su prilikom ljekarskih pregleda do sada ove aktivnosti morali obavljati u Domu zdravlja u Brčkom.

 

Anđić je dalje naveo da i novi Vatrogasni dom u Bijeloj uskoro treba da bude u funkciji, što će se desiti nakon prijema 10 novozaposlenih radnika, a što će otvoriti dodatnu mogućnost zapošljavanja mještana Bijele.

Plod dobre saradnje rukovodstva i mještana MZ Bijela sa Vladom i Skupštinom Brčko distrikta je i nova uvjetna osnovna devetogodišnja škola sa svim potrebnim pratećim sadržajima. Inače, u Bijeloj je obnovljena i stara osnovna škola.

Anđić je još kazao da je zbog rata i poslijeratnog odlaska mještana u zemlje Zapadne Evrope iz ekonomskih razloga, broj učenika u školi bio u opadanju, ali da je u zadnjih četiri-pet godina broj đaka u OŠ u Bijeloj bez većih oscilacija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.