RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Потписан Споразум о прекиду штрајка медицинских радника

Градоначелник Брчко дистрикта Зијад Нишић потписао је данас са представницима штрајкачког одбора Независног синдиката ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ Споразум о прекиду штрајка у коме се јасно дефинишу права и обавезе двије стране.

Према потписаном Споразуму медицински радници прихватили су коначну понуду Владе дистрикта по којој ће се примања запослених у здравству повећати у два наврата за укупно 13 одсто уз исплату додатних средства од 1,5 милиона КМ намијењених за плаћање дежурстава, приправности и транспорта пацијената, те плаћање путних трошкова, доношење Колективног уговора као и побољшање материјално-техничких услова рада.

„Јуче је прекинут штрајк здравствених радника који је трајао 42 дана и радници у здравству радили су редуцирано. Влада је свакодневно засједала и после дугих преговора ми смо прихватили захтјеве медицинских радника и прилагодили их економској реалности. Лијечење наших грађана ће бити неометано и у пуном капацитету“, рекао је Нишић.

Члан штрајкачког одбора, доктор Самир Мујкић рекао је на конференцији за новинаре да је штрајкачки одбор оцијенио понуду Владе дистрикта уз одређене корекције као добру и потврдио да све здравствене службе од јуче раде у пуном капацитету.


„Ми ћемо слиједећи овај ентузијазам који је створен потписивањем овог Споразума ићи у правцу да олакшамо нашим пацијентима да се листе чекања што прије смање и да свако добије оно што је данашњим потписом двије стране и прецизирано“, истакао је Мујкић наводећи да су радници у здравству овим Споразумом добили додатни елан за рад.

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади Брчко дистрикта Асмир Мујановић нагласио је данас да ће Влада Дистрикта и ресорно Одјељење водити и убудуће рачуна о материјално-техничкој оспособљености ЈЗУ, те да је у процесу реконструкција Одјељења хирургије у брчанској Болници као и набавка других средстава неопходних за рад медицинског особља.

„Драго ми је што је штрајк окончан и веома је важно да су се радници у здравству вратили у нормалан режим рада и надам се ће се процес рада вратити на ниво од прије почетка штрајка“ истакао је Мујановић.

Члан штрајкачког одбора доктор Љубо Стевановић изразио је задовољство што је Влада дистрикта прихватила њихове захтјеве, али да их све заједно чека много посла на спровођењу потписаног Споразума.

Обје стране су изразиле задовољство потписаним Споразумом и најавиле побољшање здравствене заштите у Брчком.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.