RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Промовисан роман “Златни гелер”

Фото: Владимир Матијевић

У склопу обиљежавања Мјесеца књиге синоћ је у градској Библиотеци промовисан роман „Златни гелер“ аутора Алмира Имшировића, драмског писца из Сарајева. У центру романа је преживјели опсаде Сарајева, који на резиденцији за писце, у француском градићу, покушава повезати нити свога живота након очеве смрти, прожет никад пролазном траумом рата. Мир малог града само појачава тамни легат рата у главном јунаку и симболичком смислу бива апсурдно кажњен. Аутор романа Алмир Имшировић, иако познатији као драмски писац, одлучио се за објаву своје, како каже властите збуњености, због помјешаности приватних проблема јунака романа и глобалних дешавања у свијету.

„Од ове године појављујем се као прозни аутор и прија ми бијег од позоришта. Из тог бијега настао је „Златни гелер“ и прича је смјештена у 2001. годину приликом боравка у Француској у оном тренутку када се у Америци дешавају напади на Свјетски трговачки центар и у тренутку када се свијет почиње мијењати од оног какав смо познавали. Пишем о властитој збуњености тим свијетом који одједном постаје другачији од оног који смо познавали. Пишем о себи који долази из Сарајева и после тих дешавања у свијету почињу ме гледати другачије“, истиче аутор и додаје да се он као главни јунак бори између интимног дешавања у његовом животу и глобалне сцене.

Фото: Владимир Матијевић

Златни гелер је кохерентне структуре на трагу модернистичког промишљања романа. Енки Дураковић, главни јунак, бори се с властитим ратним/животним демонима и демонима писања, крајњи резултат је роман о трауми и покушају опоравка.

„Овај роман је и базиран на чуђењу пред мистеријом властитог и туђих живота,“ каже аутор и додаје да је роман код читалачке публике изутетно добро прихваћен.

Руководилац Библиотеке Брчко дистрикта Лејла Хогић каже да је ова промоција, упркос одржавању позоришних сусрета, потврда заинтересованости брчанске публике за једномјесечну манифестацију посвећену књигама.

„Задовољни смо посјетом јер желимо да брчанској публици представимо најновија издања и промовишемо, како домаће, тако и писце који долазе из БиХ и региона. Желим да најавим и прву промоцију уопште, романа Горана Самарџића „Гробар паса“ које је проглашен у Хрвтаској за најбољи необјављени роман у 2024. години“, најавила је Хогић и додала да је промоција заказана за 31. октобар у 18 часова.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Roman Vesne Dedić “Ne gledaj preko ramena” promovisan u Brčkom

Suvad Alagić

Druženje brčanskih osnovaca i pisca za djecu Vladimira Bakarića

Radio Brčko

Brčko: Aktivnosti učenika Desete osnovne škole u Bijeloj

Radio Brčko

Ostavite komentar

*