Brčko

Brčko: Aktivnosti učenika Desete osnovne škole u Bijeloj

Mjesec knjige je najznačajnija knjižničarska manifestacija koja ima za cilj promovirati vrijednost knjige i čitanja.

Želeći skrenuti pažnju na knjige i njihov značaj u obrazovanju kao i svake godine, pa tako i ove, u Desetoj osnovnoj školi u Bijeloj se raznim aktivnostima promovira mjesec listopad i značaj čitanja.

Uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera ovu manifestaciju smo obilježili radionicama u knjižnici. Trenutna situacija sa Covidom uticala je i na način obilježavanja mjeseca knjige u našoj školi. Zato smo organizirali radionice u različitim terminima, za svaki odjel posebno. Nismo dozvolili da učenici ne sudjeluju u različitim aktivnostima.

Tako je IIIa čitao Ribicu Karolinu koju su poslije ilustrovali i pretvorili u neobičan akvarij. Drugi razredi su imali sat društvenih igrica. Anđela Marijanović iz IIa bila je najbolja u igri memorije. Prvačići su prvi put posjetili knjižnicu gdje su se upoznali sa njezinim prostorom i knjižničnom građom. Dobili su svoju prvu člansku kartu. Čitali smo bajke, igrali se, smijali, i sve začinili šalicom čaja i keksićima. Čertvrti i peti razred svoj su sat posvetili knjigama koje najviše vole, dok su se učenici predmetne nastave  uključili u ISML BOOKMARK PROJEKT 2020. Njihovim trudom dobili smo savršene straničnike i na njima dječiji pogled kako sačuvati naše najveće blago, zdravlje.

JU Deseta osnovna škola Bijela uzela je takođe učešće u međunarodnom projektu razmjene straničnika ISML  BOOKMARK  PROJECT 2020. koji se svake godine odvija pod pokroviteljstvom Međunarodne udruge školskih knjižničara IASL.

U sklopu projekta škole i učenici sa svih strana svijeta razmjenjuju ručno rađene straničnike ili bookmarkere. Tema za ovu godinu je zdrav život, naša briga o zdravlju, a temelji se na ovogodišnjoj temi konferencije Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL-a).

Naša škola je prva škola u Bosni i Hercegovini koja se prijavila za ISML PROJEKT. Naši partneri su dvije škole. Učenici razredne nastave izrađuju straničnike za školu u Mađarskoj  ( Dr. Fejerpataku Laszlo Altalanas Iskola, Ivancsa), dok su učenici predmetne nastave kao partner školu dobili Osnovnu školu „Dušan Jerković“ iz Užica.

Straničnici su pristigli u knjižnicu i najoriginalniji se pakuju da putuju u partner škole. Uskoro očekujemo i mi da dobijemo straničnike koji će biti istaknuti u školskoj knjižnici.

Vrlo smo ponosni na odziv učenika i na izgled naših straničnika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button