RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

BIJELE ČIZME!

Slava, to sjajno sunce mučenika“, zapisao je davno, Jovan Dučić.

Nema dalje objašnjenja. Sve je rečeno!

Kad god otvoriš šerpu ili lonac na šporetu, eventualno frižider, redovno ispada Melanija Tramp … obukla je ovo, začudo nije ono, oduševila svakoga, nije ni pogledala Trampa, došla van protokola, čuje se da ne žive u ljubavi … mislim da se toj ženi život smučio od početka predsjednikovanja do sad. Ona je top-tema br. 1. Cijena slave!

Odmah iza nje je Meghan Markl, buduća vojvotkinja i supruga princa Harija, pa slijedi jetrva Kate Middleton, a tek na četvrtom mjestu je Brižit Makron. S njima se smrkava i svanjiva. Najčešća tema pisanja je šta su obukle jer od toga zavisi život na planeti, a ne samo njihov. Moramo svi znati koji je brend garderoba, koliko košta, je li obučeno prvi put ili koji još! Do detalja.

Ludilo suvišnih informacija koji nikome ne znače Bog zna šta, ali … treba pisati i obavještavati dokoni svijet o svemu i svačemu.

Ljudi su uvijek bili radoznali za lidere i javne ličnosti, ali ipak bilo je neke mjere u svemu tome. Upravo u toj mistifikaciji je bila ljepota. Tek ove godine smo mogli saznati u tv emisiji, iz prve ruke od čuvenog Aleksandra Joksimovića, modnog kreatora, koji je kreirao za pokojnu Jovanku Broz, da je u protokolu koji je bračni par Broz poštovao kad bi odlazili u zvanične posjete, precizno stajalo kako treba da izgleda garderoba predsjedničkog para, boja, od kakvog materijala treba da bude haljina, s kakvim ukrasima, cvjetnim, srmali sa šljokicama i kamenčićima štrasa ili jednostavna ravna linija bez pretjeranih ukrasa.

“Sve je bilo tačno i precizno u uputstvima”, kaže Joksimović.

Sa odlaskom Brozovih sve je otišlo u propunt, što se tiče našeg naroda i respekta prema liderima. Više niko nije autoritet, a plebs je shvatio demokratiju kao slobodu  izrugivanja i ismijavanja, naročito žena. Za razliku od Francuza koji se dive madam Makron, što zbog mlađanog supruga, što zbog njenog pokazivanja bora na licu kojih ima kao brazda po oranicama s kojima se ponosi i ne krije svoje godine, svaka prilika se koristi da se poznate žene iz politike na svaki mogući način izvrgnu ruglu.

Jedan muški tv osvrt na ženu sa naše političke scene, prilikom posjete u dramatičnoj situaciji poplava 2014. god., u vodi do pod pazuh, ovako izgleda:

“Došla ona u bijelim čizmama tu da mi nešto filozofira“!

Razmišljam, da je bila u crnim čizmama, bilo bi ovako: “Obula crne čizme ko Alija Sirotanović i tu glumi rudara“!

U zelenim, npr.: … “U nekim ribarskim čizmama se pojavila pa mi mudruje na moju nevolju”!

Da su kojim slučajem plave čizme … “Evo, glumi policiju i komunalce pa mi tu došla u plavim nekim čizmama da paradira!

Ne daj Bože da se nađoše crvene čizme na nogama kod žene … ”U nekim kurvanjskim čizmama došla ko’ iz bordela da mi glumi pomoć”!

Nema te boje koja ne bi bila za osudu i predmet napada jer ta “besramnost bijele” i želja da se potamni je poslužila kao divan povod, target, i u toj situaciji, teške drame od više sile.

Često sam čula od našeg naroda komentar tipa: ”Obukla ona bijele hlače, nije je  sramota”!

Pitala sam jednom svog prijatelja kad je izgovorio tu čuvenu rečenicu za ženu  pedesetih godina da li bi drukčije reagovao da je recimo, žena bila u crvenim hlačama?

Ne, reče da je to sasvim druga stvar. Bijele su bijele, zašto, ne zna ni on, šta je amoralno u toj bjelini i za koga je rezervisana ili predviđena osim za mladenke, makar se udavale osmi put kao Liz Tejlor!

Kad u poznim godinama muškarac obuče bijelo odijelo kao Brega ili svaki drugi Dalmoš u sezoni, to je ok, gospodin u bijelom, ali neka žena, makar bila savršeno zgodna, javna sablazan!

Carstvo je, biti anonimus. Sve možeš, i nikog, osim pendžeruša, nije briga u čemu si. Kako niko ne vidi svoju opipljivu sreću, a traže je u tuđim novinskim naslovima, slikama s egzotičnih putovanja slavnih likova, u bundama propalih grofica, na palubama pozajmljenih brodica i tako redovno upadaju u behut zvani, čavrndija!

P.S. Čavrndija je situacija u kojoj cuko nikad ne može ustima uhvatiti svoj rep koji uzalud ganja i vrti se u krug beskrajno!  

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.