RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Aktuelni radovi u voćnjacima Brčko distrikta

Proteklih desetak dana brčanski voćari su intenzivirali radove u svojim zasadima s ciljem takozvane pripreme voćnjaka za zimski period koji slijedi.

Almir Junuzović.

„Optimalni rok za formiranje novih zasada je upravo sad, jer je vegetacija u stanju mirovanja. Kod formiranja zasada treba svakao prvo voditi računa kod odabira terena gdje želimo zasad formirati. Neophodno je da novi voćnjak bude što više osunčan ako je moguće na što ravnijem terenu koji ujedno nije močvaran odnosno na kojem se voda previše ne zadržava. Mada i u tom slučaju se može, odvodnim kanalom ili jednostavno zaoravanjem brazde, usmjeriti višak površinske vode iz voćnjaka“, naglašava viši stručni saradnik za voćarstvo u Odjeljenju za poljoprivredu brčanske Vlade, Almir Junuzović.

Svakako da treba voditi računa o kvalitetu odabira sadnica te  njihovom međusobnom razmaku.

„Takođe, unutar starijh voćnjaka, u ovom periodu, treba ukloniti sve zaostale plodove koji su suhi, a zadržali su se na granama, kao i uraditi standardno orezivanje i uređenje krošnje, a što podrazumijeva uklanjanje suhih i neplodnih grana, te krečenje stabla, što se može obaviti sve dok vegetacija miruje“, naglasio je  Junuzović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Мраз нанио штете воћњацима и на подручју дистрикта Брчко

Миљана Ђурђевић

Brčko: Sezona radova u voćnjacima u punom jeku

Admir Kadrić