RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Sezona radova u voćnjacima u punom jeku

Veoma visoke, gotovo proljećne temperature u februaru, omogućile su i voćarima na podučju Distrikta da nešto ranije krenu sa intenzivnim radovima na svojim zasadima, što im ostavlja dovoljno vremena da maksimalno kvalitetno odrade sve pripremne poslove.

„I u voćnjacima je vegetacija nešto ranije krenula pa trenutno prskanjem rastvorom kreča pokušavamo usporiti, bar na pet do sedam dana, otvaranje pupova. Istovremeno se okončava orezivanje voćki, te njihova prva proljetnja prihrana“, rekao je predsjednik Udruženja “Savremeni voćar” Šatorovići, Bahrija Ribić.

Inače, voćari i ove godine očekuju dobar urod uz visok kvalitet pogodan za izvoz.

„Jedino što nam u ovom trenutku otežava situaciju je činjenica da još uvijek jedan broj proizvođača nije dobio ni osamdeset posto novčanog iznosa prošlogodišnjih podsticaja za jačanje proizvodnje, te se nadamo da će Odjeljenje za poljoprivredu brčanske Vlade, bar pomenuti iznos isplatiti do kraja tekućeg mjeseca“, naglasio je Ribić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Aktuelni radovi u voćnjacima Brčko distrikta

Admir Kadrić

Мраз нанио штете воћњацима и на подручју дистрикта Брчко

Миљана Ђурђевић