RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ambasadori Nizozemske i Španije u BiH u prvoj posjeti Brčko distriktu

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem i glavnim koordinatorom Željkom Antićem, upriličio prijem ambasadora Nizozemske u Bosni i Hercegovini gospodina Jana Waltmansa i ambasadorice Španije u Bosni i Hercegovini gospođe Terese Lizaranzu.

Na sastanku se govorilo o trenutnoj situaciji u Brčko distriktu, s obzirom da među pojedinim dijelom građana postoji strah prouzrokovan čestim medijskim spominjanjem Brčko distrikta u kontekstu potencijalnog mjesta sukoba, te su predstavnici Vlade upoznali ambasadore sa činjenicom da nije bilo problema takve prirode od osnivanja Distrikta, koji funkcioniše kao multietnička sredina i da je Vlada posvećena smirivanju ovog problema.

Ambasador Waltmans zahvalio se na prijemu kazavši da Brčko svojim posebnim statusom zaslužuje posebnu pažnju, te da je ohrabrujuće vidjeti brojne aktivnosti koje Brčko preduzima na stvaranju novih radnih mjesta, čime se stvara pozitivno poslovno okruženje. Kako je kazao Waltmans, ohrabrujuće je vidjeti da političari i državni službenici, iz sva tri konstitutivna naroda, sarađuju i vode dijalog o raznim pitanjima, čak i o stvarima u kojima se ne slažu, te uspijevaju da implementiraju zakonodavstvo i aktivnost u korist građana.

“Važno je da se fokusiramo na ono što spaja ljude, a ne na ono što ih dijeli“, kazao je ambasador.

Ambasadorica Lizaranzu kazala je da su današnjim sastankom dobili direktan uvid u ono što se dešava u Distriktu i da je ohrabrujuće vidjeti rad institucija za dobrobit građana te svjedočiti trendu koji postoji u posljednih nekoliko godina a tiču se donošenja pozitivnih legislativa za napredak Brčko distrikta, jer je to osnov za investicije, projekte, ulaganja i aktivnosti.

„Drago mi je da sam čula prepoznatljive riječi poput dijalog i konsenzus. Razgovarali smo o položaju omladine u Brčko distriktu, sa mogućnostima da im se pruži jedna svijetla budućnost i određene prilike koje mogu iskoristiti, te koliko je zapravo važno da se među mladima promoviše ovaj duh saradnje i zajedništva“, istakla je ambasadorica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Шпанија се примакла предпандемијским нивоима по броју страних туриста

Radio Brčko

Укида се обавезно ношење маске на отвореном у Шпанији

Radio Brčko

Metju Palmer u posjeti Brčkom

Admir Kadrić