RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Angažovanje sezonskih radnika iz Brčkog za Njemačku i Sloveniju

Mjera aktivne politike zapošljavanja Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta je i angažman sezonske radne snage za zemlje Evropske Unije.
Za sezonsku radnu snage u zemlje EU brčanski Zavod za zapošljavanje je servis putem kojeg poslodavci sklapaju ugovore sa licima kvalifikacija za koje imaju potrebu, pojasnio je Mladenko Nenadić, direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta. Sa Slovenijom imamo na nivou BiH potpisan sporazum od 1.marta 2013. godine i do sad je posao sa rokom do 6 mjeseci, koliko traje radna dozvola u Sloveniji, u tu zemljo otišlo preko 1.000 varilaca, vozača, ugostitelja, i drugih zanimanja, od čega je 10 lica sa evidencije brčanskog bira rada, kazao je Nenadić.
Sa agencijama u Njemačkoj ugovori za angažman radne snage traju do jedne godine i mi smo na taj način samo u ovoj godini asistirali kod zapošljavanja 6 lica sa SSS, njegovateljice i medicinske sestre i tehničari, naglasio je Nenadić.
Konkurs za prijavu sezonskih radnika za rad u Njemačkoj putem Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta otvoren je za prijave tokom cijele 2014. godine, napomenuo je još Mladenko Nenadić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.