RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

BCG vakcina stiže u brčansko porodilište za 10 dana

Pododjeljenje za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH je privelo kraju sve administrativne procedure oko nabavke preko 2500 novih doza BCG ( be-se-že) vakcina koje bi u narednih deset dana trebale biti dostavljene u brčansko porodilište. Ovaj kratkotrajni nedostatak ove vakcine ne može uticati na redovan kaledar imunizacije, poručuju iz ovog pododjeljenja.

Od početka maja, novorođene bebe u brčanskom porodilištu nisu mogle biti vakcinisane obaveznom BCG vakcinom protiv tuberkuloze jer su sve dosadašnje zalihe potrošene a procedura nabavke novih se tek sad privodi kraju.

“Želim istaći da je Pododjeljenje isporučilo porodilištu 1.600 doza BCG vakcina a da je za taj period  vakcinisano 713 djece. Znači mi smo nabavili dovoljne količine vakcina, a kako je došlo do ovog nesklada zaista nam nije poznato” istakla je prim. dr Anđa Nikolić, šefica resornog Pododjeljenja.

Iako je procedura nabavke novih doza ovih vakcina započela još u novembru prošle godine vakcine se trenutno nalaze u kontrolnoj laboratoriji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i to je posljednji korak prije njihove isporuke brčanskom zdravstvu što bi se trebalo desiti do kraja ovog mjeseca.

U međuvremenu roditelji novorođene djece tokom maja i juna mjeseca su upućivana u susjedne opštine u okolini Brčkog kako bi djeca u tamošnjim zdravstvenin ustanovama dobila ovu vakcinu.

“Kratkotrajan nedostatak ove vakcine je trajao nešto duže od mjesec dana ali napominjemo roditeljima da odloženo primanje BCG vakcine ne utiče na redovan proces imunizacije kod novorođenčadi“ naglasila je dr. Nikolić.

Zdravstveni standardi nalažu da bebe primaju BCG vakcinu prije odlaska iz porodilišta, a ukoliko su rođena van porodilišta ili iz nekog drugog razloga nije bilo moguće izvršiti vakcinaciju, djeca treba da je prime do navršenih 12 mjeseci života.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.