RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Blagovremeno uklonjene oboljele životinje

Na području Distrikta je, tokom prošle godine, eutanazirano 27 krava i junica oboljelih od zoonoza koje se sa životinja prenose na ljude. Broj oboljelih je nešto veći nego prethodnih godina, ali, kako naglašavaju u Veterinarskoj službi, daleko je od alarmantnog jer, procentualno gledano, broj zaraženih grla je ispod jedan posto u odnosu na ukupan broj ovih životinja u Distriktu.

“Od ovog broja, 24 grla su locirana i neškodljivo uklonjena na južnom djelu Distrikta, a tri na sjevernom. Najvažnije je da smo blagovremeno djelovali i uklanjanjem životinja spriječili eventualno širenje zaraze na ljude“, rekao je šef Odsjeka za veterinarstvo brčanske Vlade, Perica Burgić.

Inače, vlasnicima oboljelih životinja, u skladu sa Programom mjera zaštite, koje je prihvatila brčanska Vlada, biće nadoknađena šteta, kroz novčanu protuvrijednost.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Pregledano više od 3.800 uzoraka krvi

Admir Kadrić

Брчко: У току вакцинација, чиповање и издавање пасоша псима

Миљана Ђурђевић