RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Borba protiv organiziranog kriminala u Brčkom: Zbog prometa droge E. Mušanoviću tri godine zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Edina Mušanovića (36), po optužnici za organizirani kriminal u vezi s prometom opojnih droga na području distrikta Brčko i Tuzlanskog kantona. Mušanović, jedan od šestorice optuženih u okviru organizirane grupe koja je na području Brčkog i Gračanice prometovala preko stotinu kilograma opojnih droga, osuđen je na trogodišnju zatvorsku kaznu.

Podsjetimo, kriminalna grupa koja je djelovala od 2018. godine razbijena je u aprilu prošle godine, kada su Tužilaštvo i Policija Distrikta sproveli operativnu akciju Klanac. Tada je slobode lišen veći broj lica, a već u oktobru 2021. g. Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njenog organizatora Hajrudina Tursunovića, kao i članova Edina i Sedina Mušanovića, Adnana Rečice i Eldina Agušija. Tursunović je optužen da je s ciljem ostvarivanja finansijske koristi organizirao grupu povezavši se s drugim licima kojima je podijelio tačno određene zadatke za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga. Sumnja se da su komuniciranjem putem mobilnih aplikacija, po njegovim nalozima, Edin Mušanović, Aguši i njemu poznata lica vršila prijevoz opojnih droga, dok su Rečica, Sedin Mušanović i Edin Mušanović opojnu drogu raspoređivali po skrovitim mjestima pored putnih komunikacija obraslim rastinjem. Tursunovića se tereti da je zatim zajedno s Rečicom pronalazio te lokacije, obilježavao ih, a potom ih tokom vožnje vozilom pokazivao Ahmetu Todorovu i licu A.Š, koji su drogu dalje preuzimali i prodavali na području distrikta Brčko. Kako se navodi u optužnici, oni su novac od prodaje predavali Tursunoviću ili licu koje bi on poslao prijeteći ubistvom onom ko ga spomene policiji ili teškim tjelesnim povređivanjem ako preuzme drogu bez njegovog znanja ili mu ne preda novac. Optuženima je stavljeno na teret da su u okviru takve organizacije prometovali najmanje 109 kilograma kanabisa i amfetamina, te 4 500 tableta MDMA-a tzv. ecstasy.

Svi su optuženi za krivična djela organiziranog kriminala (iz člana 336 Krivičnog zakona Distrikta), u vezi s krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (iz člana 232  Krivičnog zakona). Tužilaštvo je optužnicom predložilo trajno oduzimanje predmeta privremeno oduzetih u pretresima zatraživši od suda oduzimanje pronađene opojne droge, ali i putničkih vozila Audi A8 i Hyundai korištenih za izvršenje krivičnih djela. Usto, izričito je zatraženo oduzimanje cjelokupne imovinske koristi, odnosno novca pribavljenog krivičnim djelima. Nedavno je u ovom slučaju započelo i suđenje pred Osnovnim sudom distrikta Brčko, a nakon što je ranije, u odvojenom postupku, Todorov osuđen na kaznu zatvora od dvije godine, sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom zaključio je i Edin Mušanović koji je zatim nepravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Iliću povećana kazna na sedam godina zatvora za ubistvo Slavena Marčete

Radio Brčko

Tužilaštvo dokazalo optužbe: Dvojica Brčaka iscenirali saobraćajnu nezgodu kako bi naplatili “kasko” osiguranje

Radio Brčko

U Brčkom nastavljeno procesuiranje izbornih prevara: Optuženi bivši skupštinski zastupnici Bogićević i Kojić

Radio Brčko