RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Muškarac osumnjičen za seriju teških krađa, određen mu jednomjesečni pritvor

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor M.K. (19) osumnjičenom za seriju teških krađa izvršenih u ovom gradu početkom godine. Pritvor osumnjičenom određen je zbog naročitih okolnosti koje opravdaju bojazan da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv M.K. (19) i S.K. (21) iz Brčkog zbog sumnje da su 2. februara, tokom noći, počinili seriju teških krađa provaljivanjem u trgovinske i jedan stambeni objekat u centru grada. Oni se sumnjiče da su najprije rano ujutro provalili u jedan market odakle su oduzeli novac u iznosu od oko 500,00 KM, te kasno uveče istog dana iz jednog stambenog objekta oduzeli 50,00 KM, a potom i oko 300,00 KM iz prodavnice sportske opreme.

Pošto su otkriveni, lišeni su slobode i dovedeni pred tužioca, gdje su ispitani u svojstvu osumnjičenih. Tužilaštvo je nakon ispitivanja ocijenilo da na strani M.K. postoji opasnost od ponavaljanja krivičnog djela, pa je podnijelo prijedlog da mu se odredi pritvor. Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Osnovni sud Brčko distrikta BiH odredio je pritvor osumnjičenom M.K. u trajanju od jednog mjeseca, dok će se S.K. u daljem toku postupka braniti sa slobode.

Po određivanju pritvora u ovom slučaju Tužilaštvo u saradnji s Policijom Distrikta nastavlja intenzivnu istragu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza o krivičnom djelu teške krađe (iz člana 281 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Dalibor Lazarević i Muharem Kovačević optuženi za tešku krađu novca

Radio Brčko

Brčko: Redizajnirana internetska stranica Tužilaštva – Web sadržaj prilagođen slijepim i slabovidnim

Radio Brčko

Kažnjen počinilac više krivičnih djela u Potočarima kod Brčkog

Radio Brčko