RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Borci Armije R BiH iz Distrikta još uvijek ne mogu da ostvare pravo na mjesečnu finansijsku nadoknadu

Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Armije R BiH iz Brčko distrikta jučer su u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održali sastanak sa Salkom Bukvarevićem ministrom za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH.

Teme održanog sastanka bile su aktuelna problematika u vezi sa braniocima protiv kojih se vode sudski procesi, te implementacija Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica u Brčko distriktu.

Delegacija iz Brčkog je upoznala ministra Bukvarevića sa tehničkim problemom branilaca Armije sa područja Brčko distrikta koji nisu u mogućnosti da predaju zahtjev u Službu za boračko invalidsku zaštitu kako bi ostvarili primanja ukoliko su stariji od 57  godina a koja su definisana novim Zakonom.

“Mi imamo tehnički problem jer je u zakonu definisano da aplikanti koji imaju pravo na  ovu mjesečnu finansijsku nadoknadu moraju aplicirati u Službi boračko invalidske  zaštite što u ovom slučaju nije moguće jer je predviđeno da se u Brčko distriktu ne  mogu primjenjivati zakoni entiteta”, kazao Amir Sinanović, u ime Koordinacije boračkih udruženja.

Stoga je dogovoreno da o ovom problemu šef Službe boračko invalidske zaštite  upozna gradonačelnika i predsjednika Skupštine Brčko distrikta kako bi se što hitnije  riješilo ovo pitanje.

Prema podacima koje posjeduje Koordinacija boračkih udruženja Armije R BiH najmanje 550 bivših branilaca ove vojne komponente u Brčko distriktu ispunjava uslove za dobijanje ovih sredstava.

I Ministar Bukvarević je na jučerašnjem sastanku pozvao sve nadležne organe i institucije da se uključe u donošenje rješenja kako bi branioci sa prebivalištem u Brčko distriktu mogli ostvariti zakonski definirana prava. Podsjetio je da su ovim Zakonom obuhvaćeni svi demobilizirani branioci bez obzira na to gdje žive, ukoliko ispunjavaju uslove propisane Zakonom. U ove svrhe Vlada FBiH izdvojila je dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Koordinacija temeljnih boračkih udruženja BD BiH upućuje čestitku povodom 30. godišnjice od formiranja Armije R BiH

Radio Brčko

Čestitka Udruženja demobilisanih boraca Armije R BiH 1992-1995 u Brčko distriktu povodom Dana državnosti BiH

Radio Brčko

Danas komemoracija, dženaza i ukop ministra Bukvarevića

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!