RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Delegacija iz Brčko distrikta i Bukvarević o problemima brčanskih boraca

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine juče je održan sastanak ministra za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH Salke Bukvarevića s delegacijom iz Brčko distrikta, a razgovarano je aktuelnoj problematici s braniocima protiv kojih se vode sudski procesi, te implementaciji Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata Brčko distrikta BiH Senad Bešić naveo niz problema s kojima se suočavaju u samoj implementaciji Zakona zbog specifičnosti zakonskih okvira u ovom dijelu BiH, ali je najavio da će učiniti sve kako branioci mogli ostvariti svoja prava.

Ministar Bukvarević je pozvao da se uključe u donošenje rješenja da bi branioci s prebivalištem u Brčko distriktu mogli ostvariti zakonski definirana prava.

Podsjetio je da su ovim Zakonom obuhvaćeni svi demobilizirani branioci bez obzira na to gdje žive, ukoliko ispunjavaju uvjete propisane Zakonom, a u ove svrhe Federalna vlada izdvojila je dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou.

Govoreći o sudskim procesima koji se vode protiv branilaca ministar Bukvarević je podsjetio da je riječ o izuzetno skupim procesima, te da su porodice branilaca koji su optuženi ili osumnjičeni zbog dugotrajnosti postupaka koji iziskuju značajna materijalna sredstva dovedene u stanje potrebe.

S tim u vezi potrebno je, smatra, ojačati saradnju i komunikaciju Fondacije na federalnom nivou i fondacija na kantonalnim nivoima da bi se mogle razmjenjivati informacije i kvalitetnije pomoći braniocima.

Podsjetio je da je potrebno da se svi uključe u rad fondacija i da pomognu našim braniocima jer je evidentan pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora što je nedopustivo, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.

Prisutni su podsjetili i na inicijativu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za formiranje Centra za istinu i pravdu koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god da se nalazili te su istakli podršku za djelovanje ovakvog centra.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze Martin Frančešević, predsjednik Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH Sabahudin Ramić i predsjednik Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Esad Delić.

Izvor teksta i foto: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vlada FBiH na sjednici usvojila nekoliko odluka u vezi stare devizne štednje

Radio Brčko

Vlada FBiH danas donijela dvije uredbe iz oblasti zaštite okoliša

Radio Brčko

Vlada FBIH za još 14 dana produžila postojeće epidemiološke mjere

Radio Brčko