RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčacima omogućiti pružanje zdravstvenih usluga koje sada dobijaju van Distrikta

Za prvih šest mjeseci ove godine, brčanski Fond zdravstvenog osiguranja za liječenje svojih osiguranika van Distrikta izdvojio je tri i po miliona maraka.

Lidija Ljubojević, šef Službe za zdravstvenu zaštitu u Fondu je istakla, da se najviše sredstava potrošilo za liječenje oboljelih od oftamoloških, kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Zbog velike potrebe i utroška sredstava, prema njenim riječima, Fond će predložiti Javnoj zdravstvenoj ustanovi, s obzirom da je renoviran jedan dio operativnih sala čime su se stekli tehnički uslovi, da se ova patologija počne rješavati u Brčkom, a sve u korist građana kojima bi na taj način bila dostupnija zdravstvena zaštita.

“Uputićemo im zahtjev da se pokuša osposobiti sala za operativne zahvate iz oblasti oftamologije i neurohirurgije, ali i oblasti za koje oni procijene da mogu da se rade u Brčkom. Što se tiče kardiovaskularnih bolesti vjerovatno postoji i kadrovski problem, ali mislimo da bi se, na način kako se rješava onkološki konzilij, eminantni stručnjaci mogli dovesti ovdje i za druge oblasti, kako bi operativne zahvate koje rade u svojim matičnim kućama radili i u našoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi ”, pojasnila je Ljubojević.

Prema njenim riječima, broj osiguranih lica je oko 74.000 i tu nema većih oscilacija iz godine u godinu, dok je na žalost broj korisnika što se tiče onkologije i oboljelih od karcinoma, kao i od kardiovaskularnih bolesti u stalnom porastu, što izuskuje i veća sredstva za liječenje koje se osiguranicima mora omogućiti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.