RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Na popravnom ispitu veliki broj učenika

Prije drugog upisnog roka u srednje škole Brčko distrikta koji se održava  28.08.2017  godine , upriličit  će se popravni ispiti od 17.08. do 25.08. 2017 godine za  392 učenika   srednjih škola , kaže   Slavoljub  Bašić  predstojnik Pododjela za srednje obrzovanje u vladinom Odjelu za obrazovanje Brčko distrikta BiiH. Kada su upisi u srednje škole u pitnju, Bašić ističe da će oko stotinjk učenika koji su ostali neupisani dobiti mogućnost da se upišu , naravno po istim kriterijima, tako da će po bod listi biti popunjena sva ona mjesta koja nisu u prvom upisnom roku bila  popunjena.Trenutačno škole vode aktivnosti oko organiziranja  poprvnih ispita, i svi ispiti su oragizirni po pravilima škole, i svaka škola ima svoja pravila navodi Bašić.

U Tehničkoj školi  popravni ispiti će se održati od 17.08.do pravo na popravni ispit ima 184 učenika , riječ je uglavnom o  predmetima ; matematika , mehanika, tehnička mehanika  elektrotehnika  na motornim vozilima , konstruiranje, osnove  elektrotehnike , tehnologij materijala , tehnologij obrde, programiranje i programski jezici , tehnološke obrade i procesi, srpski jezik i književnost, bosanski jezik i književnost i engleski jezik.

Kada je u pitanju  ju Gimnazija „Vaso Pelagić“ Brčko  Popravni ispiti  će biti organizirani od 16.08 do 18.08. 2017 godine  za ukupno 39 učenika, iz predmeta; matematika, povjest, kemija, fizika i engleski jezik.

U  JU Poljoprivredna i medicinska škola  popravni ispiti  bit će održani od 28.08.do 29.08.2017 godine za 43 učenika. Popravni ispiti iz predmeta; kemija, demokratija i ljudska prava , prehrambena tehnologija, voćarstvo i vinogradarstvo, prehrambena mikrobiologija , bosanski jezik, engleski jezik,  zarazne bolesti , kirurgija fiziologija  domaaćih životinja .

U JU Ekonomska škola Brčko distrikta popravni ispiti bit će održani  od 21.08. do 24,08.2017 godine  iz predmeta; matemtika, privredna matematika,  ekonomika trgovine , računovodstvo  i knjigovodstvo, njemački jezik, engleski jezik, poznavanje robe, bankarsko poslovanje, ekonomija i poslovna ekonomija.

Bašič  ističe  da se broj učenika čini veliki i da će  se morati potražiti pomoć stručnih suradnika, psihologa i pedagoga , kako bi ovakj broj pokušali smanjiti, barem  u onaj broj  koji se  smatra prihvatljivim. To znači, smatra on, da se  mora više raditi  u tijeku redovite nastave , kao i dopunske nastave za učenike koji zaostaju u svaldavanju gradiva, i isto tako i dodatnu nastavu za one učenike koji imaju dara za neke određene oblasti i predmete, istaaknuo je Slavoljub Bašić.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.