RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčacima stiže humanitarna pomoć sa svih strana

U Brčko distrikt BiH, kao i u ostale dijelove zemlje koji su ugroženi poplavama, stiže jako veliki broj humanitarnih donacija.

Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta Brčko distrikta BiH, istakao je da jako veliki broj kamiona sa donacijama dolazi u Brčko, a riječ je prije svega o opremi za spašavanje, zatim lijekovima i hrani, za šta se pokušavaju pronaći dodatni magacini za smještaj.

Kako je naglasio, sve ove humanitarne donacije u ugrožena područja uz policijsku pratnju šalje Crveni krst BiH, preko kojeg sve ide, i sve se procedure poštuju kao i u redovnom vremenu, papirologija se popunjava, samo ubrzano.

„ Pozivam sve one koji sumnjaju da dođu u Omladinski centar, neka budu s nama i vide gdje ta roba ide i kako se distribuira. Očekujemo danas konvoj pomoći iz Bihaća, a Turci su nam dovukli vreće za spavanje i vreće za pijesak, što nema veze sa podijelom stanovništvu, a humanitarna je pomoć. Austrijanci i Nijemci su nam dovezli pumpe za isušivanje.Tu su i čamci, agregati, dolaze i stručnjaci iz raznih oblasti. Nije humanitarna pomoć isključivo u hrani i u onome što naši građani misle da se može ukrasti“, dodao je Šehanović.

On je rekao, da su na raspolaganju i brčanski Merhamet, kao i ostale naevladine organizacije, čiji volonteri čine jednu vojsku koja radi 24 sata neprekidno.

Prema evidenciji brčanskog Crvenog krsta, Šehanović je kazao da je u prihvatnom centru trenutno smješteno 86, a ukupno je evidentirano da je kroz centar do sada prošlo oko 496 evakuisanih osoba.

„Sve one koji su nama dostupni, koji su nam se prijavili, a nalaze se kod rodbine i prijatelja, također snadbijevamo hranom i drugim potrepštinama“, istakao je Šehanović.

200514 DENIS 1

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.