Brčko

Brčak optužen da je neovlašteno nabavljao i prodavao opojnu drogu kokain, vatreno oružje i municiju

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Safeta Hasikića (34) iz Brčkog zbog sumnje da je u ovom gradu neovlašteno nabavljao i prodavao opojnu drogu kokain i automatsko oružje s pripadajućom municijom. Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Hasikić se tereti za krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari.

Optuženom se stavlja na teret da je u decembru 2017.godine, nakon što se više puta s njima sastao u ugostiteljskim objektima na području Distrikta, dvojici kupaca prodao automatske puške Kalašnjikov i Zastava s pripadajućom municijom. Osim što je prodajom oružja i municije, čije držanje građanima uopće nije dozvoljeno, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko devet stotina eura, on je optužen i da je s istim kupcima tom prilikom ugovorio, te im kasnije na dogovorena mjesta i isporučio opojnu drogu kokain. On se tako tereti da je na parking prostoru ispred tržnog centra Belamionix najprije jednom od njih prodao 0,235 grama ove opojne droge, da bi dvije sedmice kasnije ispred ugostiteljskog objekta L’amour drugom kupcu isporučio 0,868 grama kokaina.

Tužilaštvo Distrikta je, s tim u vezi, optužilo Safeta Hasikića za krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) sa zaprijećenom kaznom od jedne do deset godina zatvora, te nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari  (iz člana 365 stav (1) Krivičnog zakona) s propisanom kaznom zatvora do tri godine. Postupajući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta izvršio je potvrđivanje ove optužnice u cjelosti, preuzevši je tako na daljnji postupak.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close