BrčkoKultura

Napredak Brčko zbog pandemije morao odgoditi obilje kulturnih sadržaja

Ipak, Napredak je u proteklom periodu uspješno realizirao književnu veče posvećenu Antunu Branku Šimiću. U programu su bili i drugi poznati književni autori iz lektire, kao i domaći autori iz Brčkog i Bosne i Hercegovine

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, Podružnica  Brčko distrikt BiH zbog pandemije morao je otkazati nekoliko planiranih velikih kulturnih projekata, a zbog virusa korona upitno je i održavanje tradicionalnih „Frančeskovih dana“  u oktobru.

Mirko Jozić, predsjednik HKD „Napredak“ Brčko distrikt BiH naveo je da mu je najviše žao zbog nemogućnosti realizacije događaja vezanih za Uskrs, Vaskrs i početak Ramazana, koji su trebala zajednički realizirati sva tri nacionalno-kulturna društva u Brčkom: Napredak, Prosvjeta i Preporod.  Prvobitno je bio planiran koncert Sarajevske filharmonije, druga opcija je bila nastup Akademskog zbora Muzičke akademije iz Sarajeva, ali oba ova aranžmana otkazana su iz tehničkih razloga. Napredak je na koncu pozvao interreligijski i internacionani ansambl „Pontanimo“ iz Sarajeva, ali je zbog pandemije i taj kulturni događaj otkazan.

Mirko Jozić

Ipak, Napredak je u proteklom periodu uspješno realizirao književnu veče posvećenu Antunu Branku Šimiću. U programu su bili i drugi poznati književni autori iz lektire, kao i domaći autori iz Brčkog i Bosne i Hercegovine.

Jozić je kazao da je nakana Napretka previđena ovogodišnjim planom rada bila organizaranje barem jedne književne večeri mjesečno u dvorani u gradu, ni novac nije bio problem, nego su se morale poštivati propisane epidemiološke mjere Kriznog štaba.

„Mi ćemo i dalje finansirati pet učenika srednjih škola stipendijama od po 100 KM i pet studenata stipendijama od po 200 KM“, kazao je Jozić i dodao da će od jeseni članovima i simpatizerima brčanskog Napretka na raspolaganju biti i novoopremljena knjižnica sa knjigama lektire za učenike srednjih škola.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close