RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanska Policija u akciji suzbijanja prosjačenja

Imajući u vidu da su, na ulicama Brčko distrikta BiH prisutne protivpravne radnje prosjačenja određenih lica kojima se vrši uznemirenje građana Brčko distrikta BiH, Policija Brčko distrikta BiH, u narednom periodu, planira provoditi pojačane represivne mjere i radnje na suzbijanju ove društveno-patološke pojave.

Ove radnje će se preduzimati u saradnji sa Tužilaštvom Brčko distrikta BiH, Centrom za socijalni rad i nevladinim organizacijama u Brčko distriktu BiH.

Analize ukazuju da se određena lica profesionalno bave ovom društveno-neprihvatljivom djelatnošću, te da u vidu radne eksploatacije iskorištavaju maloljetnike, duševno ili tjelesno bolesna lica, kao i da čine i određena krivična djela. Primijetno je i to da se jedan broj lica, kroz radnu eksploataciju, vozilima dovozi na područje Brčko distrikta BiH, kako bi činila ovakve vrste prekršaja.

Zakon o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH propisuje da će lice koje prosjači na javnom mjestu,  biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM. Takođe zakon propisuje i kaznu za lice koje navodi na prosjačenje maloljetno lice, duševno ili tjelesno bolesno lice, odnosno lice zaostalog duševnog i tjelesnog razvoja će biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 500 do 1.000 KM.

S tim u vezi, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH, će u narednom periodu intenzivirati postupanja i u skladu sa zakonskim odredbama aktivno sankcionisati sva ona lica koja se svojim ponašanjem čine ove vrste prekršaja, kao i preduzimati radnje na prikupljanju dokaza na otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela u vezi sa prosjačenjem.

Ovom prilikom pozivamo i građane da ne daju novac licima koja čine prekršaje prosjačenja,  te na taj način, zajedno sa Policijom,  sudjeluju u suzbijanju vršenja ovih protivpravnih radnji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Članovi izviđača Brčko distrikta danas posjetili Policiju

Radio Brčko

Brčko: Potpisan Sporazum o saradnji Policije i Kancelarije za prevenciju korupcije

Radio Brčko

Nasilje u porodici izraženo i u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović