Brčko

Brčanski Izviđači donijeli brojne trofeje i pehare sa održanih takmičenja

Brčanski Izviđači su u proteklih nekoliko dana ostvarili značajne razultate i donijeli brojne trofeje i pehare sa izviđačkih takmičenja održanih u više gradova u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji. Naredne godine će biti  obilježeno i stotinu godina od početka izviđaštva u Brčkom.

Gotovo osamdest članova svih dobnih skupina od kojih prednjače djeca i mladi, aktivni su članovi Izviđača Brčko distrikta koji su uprkos ograničenjima koje je nametnula pandemija u proteklom periodu učestvovali na brojnim takmičenjima na kojima su postigli izuzetne rezultate.

“Na izviđačkim igrama u Srbiji na kojima je konkurecija izuzetno jaka jer učestvuju sve jedinice iz te zemlje naši izviđači su osvojili drugo mjesto. Prošli vikend su na takmičenju u Banovićima i Varešu naše mlađe kategorije osvojile treće mjesto dok su stariji osvojili prvo i drugo. Nakon što smo prije dvije godine osvojili i prelazni pehar on je nakon nedavnog takmičenja u Kikindi opet stigao u Brčko jer su naši izviđači ponovo pokazali da su najbolji“ istakao je Ivan Klašnić vođa brčanskih Izviđača.

I kad nisu na takmičenjima brčanski Izviđači aktivno rade i druže se realizujući brojne aktivnosti iz svijeta  skautinga kojima se omogućava da prije svega djeca i mladi steknu brojna znanja i vješine kroz neformalno obrazovanje ali prije svega i druženje.

“U Izviđačima se razvija prije svega timski duh jer svako ima svoje zadatke i zaduženja, a posebno se stiču vještine za orjentaciju u prirodi, čitanje karti i topografskih oznaka, podizanje šatora, čvorologija, signalizacija zastavicama, brzo paljenje vatre i slično” istakao je Klašnić.

Smatra da su neke od najvažnijih karakteristika učešća u izviđaštvu to što kao izviđači djeca provode puno vremena u prirodi, što je jako bitno za njihov psihofizički razvoj, te se socijališu sa drugom djecom, što je veliki uspjeh u današnje doba u kojem dominira tehnologija.

Naredne 2022. godine će biti tačno stotinu godina od kako je u Brčkom osnovan prvi klub izviđača/skauta koji je za gotovo vijek postojanja ostavio neizbrisiv trag u životima više hiljada članova koji su proteklih generacija bili dio ove posebne organizacije koja prije svega okuplja mlade.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button