Brčko

Brčanski omladinci – akteri holandskog dokumentarnog filma

Holadnski student Wijnand Slurnik, kao svoj završni ispit na fakultetu, napravio je dokumentarni film o omladini u BiH. U filmu se, pored ostatka BiH, nalazi i dio o Brčkom odnosno među akterima su i dvoje brčanskih omladinaca koji govore o životu u ovom gradu.

Jedan od njih je omladinski radnik, Adin Midžić, koji je kazao da je sasvim slučajno upoznao Slurnika u Omladinskom centru dok je radio.

„Pitao sam ga da li mu treba pomoć, a on mi je odgovorio da traži aktere za svoj film. Zanimalo ga je čime se bavim, i kada sam mu pojasnio da sam omladinski radnik, da radim sa djecom, zatim sa životinjama, da sam muzičar, promoter mira, kazao je da želi da me snimi. Snimali smo u Omladinskom centru gdje radim, kod mene kući, ali i na Ficibajeru, izletištu koje sam želio da mu pokažem i koje je meni jedno od najdražih mjesta u ovom gradu“, pojasnio je Midžić.

Adin kaže da je u filmu, pored njega, akter i njegova kolegica, Marija Tomić, te da u ovom dokumentarcu on govori o svom životu u Brčkom.

„Pričao sam o tome šta sam i kako živim. Rekao sam mu da sam jedan od omladinaca koji ne žele da napuste BiH, iako sam već dva puta radio u stranim zemljama preko volonterskog servisa, te pored toga posjetio još pet drugih stranih zemalja. Ipak sam se uvijek rado vraćao kući u ovaj grad koji je moj. Smatram da, ako svi odemo, neće biti omladine u ovom gradu, a mi smo ti koji smo potrebni da se nešto promijeni. Vidim svoju budućnost u ovoj zemlji, napraviću je“, kazao je Midžić.

Ovaj film se može pogledati na YOUTUBE kanalu, do sada je prikazan u Utrehtu, Sarajevo Film Festivalu i Amsterdamu, a Adin se nada da će biti prikazan i u Brčkom jer, kako kaže, postoje prostor i resursi u Omladinskom centru gdje radi pri Omladinskoj organizaciji „Svitac“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button