RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Porezna uprava FBiH započinje kontrolu prometa putem društvenih mreža

Portal Klix.ba saznaje da Poreska uprava Federacije BiH planira niz aktivnosti u vezi s kontrolisanjem i oporezivanjem poslova koje građani vode preko društvenih mreža te na taj način suzbijanja rada na crno.

Direktor Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović za Klix.ba kaže kako je kontinuirani zadatak i cilj ove institucije da otkriva prihode na koje se plaćaju porezi.

“U sklopu toga vjerovatno radimo i na prikupljanju određenih operativnih podataka u smislu takve vrsta prometa”, odgovorio je Isović za Klix.ba.

Kaže kako Porezna uprava može na početku doći do prihoda koji je ostvaren po određenom osnovu, utvrditi njegovo porijeklo, te da li je taj prihod oporeziv ili nije.

“S druge strane svako onaj koji stvori određeni prihod dužan je podnijeti prijavu Poreznoj upravi. Mi u saradnji s poslovnim bankama i drugim institucijama dolazimo do određenih operativnih saznanja te prema njima poduzimamo određene aktivnosti”, pojasnio je Isović.

Kaže kako poreski tretman poslovanja na društvenim mrežama zavisi od toga od koga dolazi prihod, kako se naplaćuje, te da li se na njega treba platiti samo 10 posto doprinosa za zdravstvo ili je potrebno i drugo.

“Pozivamo sve građane i porezne obveznike da sve prihode koji podliježu plaćanju poreza pravovremeno prijave Poreznoj upravi, jer je to za njih najsigurniji i najjeftiniji način poslovanja. Time su zaštićeni od bilo kakvih sankcija i zateznih kamata”, poručio je na kraju.

Kako saznajemo, Porezna uprava Federacije BiH će od građana, odnosno poreznih obveznika koji posluju preko društvenih mreža, tražiti prije svega da svoj posao registruju.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U kontroli poreznih obveznika u FBiH izrečene kazne od 264.650 KM

Radio Brčko

Вршњачко насиље на друштвеним мрежама све више узима маха

Radio Brčko

BiH će pokušati da oporezuje “Facebook”, “Google”, “YouTube”, “Amazon” i “Apple”

Radio Brčko