RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski Parlament riješio neka višedecenijska pitanja

U prvom polugodištu brčanska Skupština, svojim odlukama kao i usvajanjima izmjena i dopuna zakona, pokrenula je i riješila više veoma važnih pitanja čije razrješenje se čekalo i nekoliko decenija.

“Prije svega, tu mislim na pitanje gradske depomnije čvrstog otpada i u ovom smislu usaglašavanja nove lokacije, kao i cijelog projekta. Naročito je značajno da smo donijeli Zakon i krenuli u proces formiranja Zavoda za izgradnju grada, kao i aktivirali Plan revitalizacije JP „Luka“. Ono na što sam posebno ponosan jeste sprečavanje zaustavljanje posla na zaobilaznici, čiji su efekti, puštanja u saobraćaj već danas, ogromni“, rekao je, podsjećajući na samo neke od rezultata rada ovdašnjeg parlamenta u proteklih šest mjeseci, predsjednik Skupštine Distrikta, Esed Kadrić.

Pored ostalog, poslanici, u saradnji sa Vladom Distrikta, u minulih 180 dana donijeli su zakon, te započeli proces inicijalne fiskalizacije, kao i načinili korekcije unutar Zakona o platama javnih službenika.

Donesen je i set antikoruptivnih zakona, odnosno Odluka o formiranju Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije, kao i ona o formiranju Jedinica za implementaciju projekata iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Nakon godišnjih odmora, od septembra do kraja godine, pred skupštinom su pune ruke posla.

„Prije svega se to odnosi na usaglašavanje i usvajanje budžeta za narednu godinu, posebno imajući u vidu da je 2020. izborna godina. Nadalje, trebamo razriješiti i  nekoliko kadrovskih pitanja, što se posebno odnosi na čelne ljude Kancelarije za borbu protiv korupcije i Jedinice za implementaciju EU projekata, ali moramo takođe pažljivo pratiti, pa ako bude neophodno i korigovari, odredbe Zakona o fiskalizaciji. Posebno je značajno dati najkonkrettniji doprinos u razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta, kroz jačanje industrijskih zona ili realizaciju Razvojnog plana „Studen-holdinga“, koji nam je nedavno prezentiran“, zaključio je predsjednik brčanskog Parlamenta, Esed Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Градоначелник Кадрић најавио нови програм мјера помоћи привреди

Radio Brčko

Esed Kadrić izabran za predsjednika SDA u Brčkom

Mirsad Arnautović

Upriličen Ramazanski bajramski prijem u Distriktu

Admir Kadrić