Brčko

Brčanski Proni, usprkos pandemiji, radi punom parom

PRONI centar za omladinski razvoj, usprkos pandemiji, i u 23. godini svog postojanja nastavlja rad na velikom broju započetih i uvođenju novih aktivnosti i projekata, kojima nastoje obuhvatiti što veći broj mladih, te ih uključiti u projekte koji su u skladu s njihovim preferencijama kao i s mogućnostima boljeg osobnog i društvenog razvitka.

Najistaknutiji od tih projekata su svakako „Europska omladinska kartica“ koja pruža benefite za mlade u čak 37 europskih zemalja, projekt „YEEP – Jaki mladi! – Nova perspektiva“ koji se realizira u partnerstvu sa SOS Dječjim selima u BiH, te YouVolution 2.0 kao nastavak prošlogodišnjeg projekta koji je PRONI realizirao kroz Akademiju omladinskog rada (PAOR) A, B i B+ razina, a u okviru kojeg je otvoreno pet novih Omladinskih klubova u Trebinju, Bihaću, Cazinu,  Bosanskom Petrovcu i Prijedoru.

Omladinska radnica i glasnogovornica PRONI-ja Benisa Bibuljica je istaknula kako su proteklog mjeseca primili 90 novih volontera, te 80 novih polaznika PRONI Akademije omladinskog rada, te dodala kako će ovaj projekt nastojati realizirati u predstojećih sedam mjeseci, u okviru 10 PRONI omladinskih klubova u 15 lokalnih zajednica u BiH.

„Na posljednjem pozivu za nove polaznike i volontere koji smo objavili 25.01.2021. godine zaprimili smo 303 prijave, što nam je zaista ponos kao organizaciji jer je to znak da mladi ljudi vjeruju u ono što PRONI radi“, rekla je Bibuljica.

Bibuljica je ukazala i na značaj suradnje s obrazovnim, lokalnim, nacionalnim i regionalnim institucijama, a sve u cilju poboljšanja položaja mladih u BiH.

„Suradnja s formalnim obrazovanjem je za nas od izuzetnog značaja, zato što smatramo da kroz neformalno obrazovanje u našoj ogranizaciji možemo mladim ljudima iz formalnog obrazovanja ponuditi mnogo toga i da, naravno, nekako ukomponiramo ciljeve tog formalnog i neformalnog obrazovanja kako bi mladi bili potkripjepljeni i dobili bazu i s jedne i s druge strane u svom daljnjem razvoju“, kaže Bibuljica.

Još jednom je podsjetila kako PRONI metodama neformalnog obrazovanja kroz omladinske klubove i velik broj projekata nastoje uključiti što veći broj mladih u svoje djelovanje, te najavila mnoštvo novih projekata koji su u pripremi, a čiji početak realizacije možemo očekivati već ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!