RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski učenici u školskim klupama od 6. septembra

Učenici osnovnih i srednjih škola u Brčko distriktu u narednoj školskoj godini nastavu će pohađati po konvencionalnoj metodi, odnosno iz školskih klupa. Ova informacija za Klix.ba potvrđena je iz Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

Na području Brčko distrikta trenutno egzistira okvirno šest hiljada osnovaca te blizu tri hiljade srednjoškolaca, uz 600 mališana predškolskog uzrasta.

Svi oni su raspoređeni u 16 osnovnih i četiri srednje škole, kao i obdanište koje će od 1. septembra imati pet objekata. Kako je potvrđeno za Klix.ba, za sve njih obrazovni proces, koji provodi hiljadu zaposlenih, počinje 6. septembra ove godine i to iz školskih klupa.

“Nastava će se odvijati prema tradicionalnom modelu u učionicama i školskim klupama, poštujući sve naredbe i preporuke Kriznog štaba Brčko distrikta BiH. Na raspolaganju je tradicionalni model odvijanja nastave, ali smo spremni da u slučaju prijeke potrebe primjenimo i druge modele”, kazao je za Klix.ba Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrkta.

Odjeljenje za obrazovanje je već u prethodnom periodu poduzelo određene radnje kako bi se nastava u školskoj 2021/2022. godini mogla izvoditi na način da se ne ugrozi zdravlje djece i nastavnog osoblja.

“Izvršeno je detaljno čišćenje školskih objekata, zatim deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija školskih objekata. U toku ljetnog raspusta u saradnji sa Odjeljenjem za zdravstvo obezbjeđeni su uslovi i dovoljne količine vakcina za sve nastavnike i službenike u Odjeljenju za obrazovanje, kako bi se vakcinisali protiv koronavirusa. Također, odjeljenje ima potpisan okvirni sporazum za nabavku dezinfekcijskih sredstava , tako da škole po potrebi mogu vršiti nabavku”, pojasnio je Bulatović.

Pored svega navedenog, Odjeljenje za obrazovanje će primjenjivati sve preporuke i naredbe Kriznog štaba Brčko distrikta, koje shodno broju aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom budu na snazi u datom trenutku.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко у идућој години добија лед расвјету

Миљана Ђурђевић

Brčko: Moguće razdvajanje srednje Poljoprivredno-medicinske škole

Admir Kadrić

Vijeće ministara BiH pregovara o sredstvima za izgradnju cjevovoda u Brčkom

Mirsad Arnautović