RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčansko Tužilaštvo: Izborna komisija i birački odbori dužni su prijaviti sve nezakonitosti i sačuvati dokaze

Foto: Arhiva

Sva tužilaštva i sve policijske agencije u BiH, zajedno sa predstavnicima Centralne izborne komisije, intenzivno rade na što boljem međusobnom uvezivanju s ciljem spriječavanja i eleminisanja nezakonitosti u predstojećem izbornom procesu.

„Na sastanku u Sarajevu prije dva dana dogovoreni su metodi rada ali i određene kontakt osobe u svakoj od institucija, kako bi smo međusobnu saradnju i koordinaciju podigli na još viši nivo“, rekao je glavni tužilac Brčko distrikta Zekerija Mujkanović.

Takođe su dogovorene i dodatne edukacije unutar svih relevantnih institucija počev od izbornih tijela, preko policijskih agencija do tužilaštava.

„Izborne komisije, odnosno izborna tijela u BiH, već su proveli dio svojih edukacija. Upravo u tom smislu ne treba zaboraviti da su članovi izbornih komisija kao i biračkih odbora dužni prijaviti izvršenje krivičnih dijela, te osigurati čuvanje dokaza koji ukazuju na počinjene nezakonitosti“, istakao je Mujkanović.

Takođe je usaglašeno da se upriliče i četiri edukacije za policijske službenike i tužioce i to u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci i Mostaru.

„Tema edukacija biće modaliteti izbornih prevara, kao i istražnih radnji koje je potrebno preduzeti da se prevare dokažu, a počinioci procesuiraju, zbog kršenja Izbornog zakona“, naglasio je Mujkanović.

Ono što je sasvim jasno, nadležni za kontrolu predstojećih izbora, kroz prevenciju i sankcionisanje onih koji krše Izborni zakon na nivou cijele BiH, su svoju saradnju podigli na najviši nivo te i na ovaj način šalju jasnu poruku eventualnim prekršiocima.

„Cilj svih nas je da izbori, te utvrđivanje izbornih rezultata budu u potpunosti u skladu sa zakonom, odnosno u cijelosti budu odraz volje birača. Stoga oni koji zakon budu kršili zasigurno će se susresti sa privođenjima, optužnicama i vjerujem adekvatnim presudama, odnosno zatvorskim kaznama“, zaključio je glavni tužilac Distrikta Zekerija Mujkanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.