RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчански СДП тражи од Домића да поднесе оставку на функцију градоначелника Дистрикта

Руководство Општинског одбора Социјалдемократске партије (СДП) у Брчком позвало је, током данашње конференције за новинаре, Анту Домића, градоначелника Дистрикта да моментално поднесе оставку на функцију због тога што је у Загребу присуствовао дочеку Дарија Кордића који је у Хагу оптужен за ратне злочине. Такође су затражили да и замјеник градоначелника, Есед Кадрић,  поднесе оставку јер је Домићу потписао службени путни налог у Загреб.

Према ријечима Мустафе Синанагића, потпредсједника СДП-а у Брчком, руководство ове партије је запрепашћено званичним одласком Домића у Загреб на дочек у својству градоначелника Дистрикта.

„То, по нашем мишљењу, значи да је одао поштовање лику и дјелу ратног злочинца односно човјеку који је директно одговоран за злочин у селу Ахмићи у општини Витез гдје је убијено 116 цивила. Од тога је смртно страдало 11 дјеце од којих је најмлађе била осмомјесечна беба, а најстарија жртва је имала 81. годину. Због тога сматрамо да Домић не заслужује повјерење антифашиста, добронамјерних људи који осуђују ратне злочине и свог бошњачког народа“, изјавио је Синанагић.

Образлажући иницирање оставке Домића, Суад Бурић, предсједник клуба посланика у брчанској Скупштини је рекао да је градоначелник, присуством дочеку Кордића, изгубио легалитет и легитимитет, а у највећој мјери и кредибилитет код већине грађана Дистикта да их представља као градоначелник.

СДП ће, у наредном периоду, од Тужилаштва затражити да испита постојање основане сумње о евентуалном кривичном дјелу Еседа Кадрића, замјеника градоначелника Дистрикта због потписивања службеног путног налога односно да се утврди да ли је тим чином начинио штету по буџет и углед Брчко дистрикта и шире.

Бурић је изразио тренутну забринутост због тога што остале парламентарне странке у Скупштини дистрикта нису нашле за сходно да реагују, пошаљу званично саопштење и осуде Домићев поступак. Истичући да то још увијек нису урадили челници Странке за БиХ (СБиХ) и Странке демократске акције (СДА), Бурић је рекао да се таквим понашањем даје подршка људима који дочекују ратне злочинце. Он је такође истакао да челници Савеза за бољу будућност (СББ), упркос јасно дефинисаним детаљима о Домићевом путовању у Загреб, у сриједу на засиједању брчанске Скупштине нису смогли снаге да кажу било шта против таквог чина чиме су се, како је нагласио, “у том тренутку, декларисали као људи који дају подршку градоначелнику”.

„Тек након проспаване ноћи су издали саопштење и затражили оставку градоначелника Анте Домића и јавно позивам СББ да већ данас изађу из скупштинске већине и да шеф Одјељења за комуналне послове у Влади дистрикта, који долази из њихове странке, поднесе оставку како би, уистину, показали да нису на страни људи који дочекују ратне злочинце“, изјавио је Бурић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!