Brčko

Брчко: Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања

"Не у НАТО - 79 разлога зашто“   

Под мотом „Не у НАТО – 79 разлога зашто“, чланови Удружења  “Бастион” данас су  испред Споменика српским браниоцима Брчког уз транспаренте и фотографије убијене дјеце подсјетили на годишњицу НАТО бомбардовања Савезне републике Југославије и Републике Српске.

Предсједник  Удружења “Бастион” Арсен Павловић је, овом приликом, истакао да је НАТО савез  бомбардовањем Југославије 1999. године починио злочин над 79 дјеце.

„Њихове бомбе нису гађале само војне циљеве него и цивилне објекте, болнице и мостове. Тиме су показали да је бомбардовање биле усмјерено против цијелог једног народа, његове историје, традиције,  културе и вјере. Ми смо данас дужни да преносимо поруку 79 убијене дјеце која гласи – “Не у НАТО“, поручио је Павловић

Павловић је подсјетило да је Удружење “Здрави млади” из Београда, у сарадњи са Удружењем за очување српске културе и традиције “Бастион” из Брчког, покренуло пројекат у оквиру којег ће бити снимљен филм о посљедицама НАТО бомбардовања СР Југославије и Републике Српске.

“Бомбардовање осиромашеним уранијумом довело је до великог броја обољелих од канцера. Само у Србији је три пута више заступљено оболијевање од канцера него што је просјек у Европи. Исте чињенице морамо да изнесемо и за Републику Српску”, каже Павловић.

Он је навео да је филм само један сегмент пројекта, а да ће због обимних података бити направљен серијал, те да је у плану израда сајта на којем ће бити постављен филм, као и сви подаци и научни радови о бомбардовању.

“Не прилазимо са апскета политике, већ науке. Хоћемо да докажемо и направимо повезницу између оболијевања код људи и бомбардовања осиромашеним уранијумом”, појаснио је Павловић.

НАТО-а агресија на СР Југославију почела је 24. марта 1999. године, а током 78 дана бомбардовања погинуло око 2.500 људи, док су тешко оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, вјерски објекти и споменици културе. НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 касетних бомби, од којих је погинуло око 200 особа, а рањено више стотина, те употријебио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

На српске положаје бачено је више од 10 тона експлозива, 1.000 пројектила и 13 “томахавк” ракета, а кориштена је и муниција са осиромашеним уранијумом који је оставио трајне посљедице по здравље становништва.

Операција је имала кодни назив “Намјерна сила” и током ње је НАТО имао више од 3.500 летова изнад Републике Српске, а у нападу на српски народ учествовало је 5.000 војника овог савеза из 15 земаља.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској обиљежава се 9. септембра.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button