RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Грађани све више приморани да користе кредите

Foto: Arhiva

Према подацима, у Босни и Херцеговини живот је па скоро немогућ без кредита. Тачније, то потврђује чињеница да се стално повећава број захтјева за кредитима, а грађани постају све више задуженији у банкама.

Подаци Централне банке БиХ показују да кредити све више за грађане постају потреба. Запосленима плата постаје све мања због инфланције, због чега се све чећше се задужују узимајући потрошачке или ненамјенске кредите. Пензионерима пензија није довољна за пуко преживљавање, па они који још увијек могу користити кредит, односно не прелазе старосну границу за подизање истог, такође посежу за кредитима за огрев или сличне основне животне намјене.

„Да, дижем кредите и имам тренутно кредит али и у разговору са другима чујем да већина тако размишља на исти или сличан начин. Сада је актуелна набавка огрева и вјерујем да већина то узима на кредит и то је наша реалност“, рекао је један од наших суграђана.

Ипак, у разговору са грађанима Дистрикта, сазнајемо да кредите избјегавају на све могуће начине због страха да их неће моћи вратити, покушавајући пронаћи начин да преживе од плате до плате, или од пензије до пензије.

„Нисам у последње вријеме дизала кредите јер нисам имала потребу за кредитним задужењима, али вријеме доноси такву ситуацију да ћу можда у наредном периоду и посегнути за неком врстом кредита“, истакла је наша суграђанка.

Захтјева за стамбене кредите, према подацима је мање у односу на потрошачке, иако аналитичари тврде да је улагање у некретнине један вид штедње јер им не опада вриједност.

Неки наши анкетирани суграђани су о стамбеним кредитима рекли:

„Ја сам за својих 25 година радног стажа одплатио три кредита, један од њих је био дугорочни стамбени кредит на петнаест година и не бих био у ситуацији да купим стан да нисам подигао управо овај кредит“, рекао је један анкетирани Брчак.

У Босни и Херцеговини, па тако и у Брчко дистрикту, на жалост све је мање оних који могу да штеде јер су окренути пуком преживљавању.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.