RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Pravilnik o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora uskoro u primjeni

Nakon što je Vlada Brčko distrikta prošle godine usvojila Zakon o obnovljivim izvorima energije, JP “Komunalno Brčko” je izradilo Nacrt pravilnika o uslovima priključenja elektrana sa obnovljivim izvorima energije na elektrodistributivnu mrežu u Distriktu. Njegovo konačno usvajanje se očekuje u vrlo kratkom roku.

„Ovim pravilnikom biće definisani tehnički uslovi za priključenje solarnih elektrana, vjetro elektrana i drugih postrojenja za proizvodnju električne energije na elektroenergetski sistem u Brčko distriktu“, potvrdio je Armin Drapić, šef radne jedinice Elektrodistribucija u ovom preduzeću.

Iz ovog preduzeća ističu da je ispunjavanje tih tehničkih ulova i mogućnost priključenje na elektro-mrežu ključno i da će bez toga svaka buduća investicija u ovoj oblasti biti značajno skuplja.

Drapić je takođe dodao da se već nekoliko potencijalnih investitora u izgradnju objakata za proizvodnju elekrične energije iz obnovljivih izvora obratilo ovom preduzeću tražeći određene saglasnosti.

“Cijeli ovaj proces instaliranja uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivihih izvora i njeno prodavanje brčanskom komunalnom preduzeću neće biti dostupan samo velikim investitorima, odnosno  pravnim subjektima nego i samim građanima tj. domaćinstvima”, potvrdio je Majazudin Vehabović, šef  Odjela za komunalne poslove u Vladi Distrikta.

Nacrt pravilnika je prošao fazu komentara, te bi u narednih mjesec dana trebao biti usvojen u konačnoj verziji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!