RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Једночасовни штрајк упозорења у Пододјељењу за катастарске књиге

Чланови синдикалне организације Пододјељења за катастарске књиге која дјелује при Одјељењу за јавни регистар Владе Брчко дистрикта, одржали су данас једночасовни штрајк упозорења којим су указали на све тежи положај радника у том Пододјељењу.

Предсједник Синдиката Брчко дистрикта Игор Бабић подржао је штрајк запослених у тој установи рекавши да геодети који су запослени у јавном регистру раде у отежаним условима.

„Геодети раде у отежаним усливима, јер сваки њихов излазак директно утиче на финансије Брчко дистрикта. Они су плаћени по изласку на терен, а немају накнаду на плату за отежане услове рада. Геодети су стриктно тражили да се тај проблем јасно дефинише, те да су се до сада три пута обраћали послодавцу, али нису добили никакав одговор и морали су путем штрајка затражити своја права“, рекао је Бабић.

Он је поновио захтјеве Синдиката, а тичу се линеарног повећања плата од 250 КМ, уврштавање чланова Синдиката у радну групу за израду новог Нацрта закона о платама у Дистрикту, једнократна новчана помоћ за све раднике у Брчком, регрес у висини од пола просјечне плате у Дистрикту, повећање накнаде за топли оброк, увођење накнаде за превоз у висини цијене једне аутобуске карте у Брчком, као и  повећање накнаде за отежане услове рада у висино од 20 одсто.

Говорећи о штрајку медицинских радника у Брчком Бабић је дао подршку Независном синдикату радника у ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ у свом настојању да се побољша материјлани статус радника у брчанском здравству рекавши да Синдикат Брчко дистрикта не учествује у преговорима са Владом дистрикта око захтјева медицинара.

Он је најавио да ће гранска синдикална организација која дјелује при ЈЗУ „Здравстени центар Брчко“ упутити ове захтјеве менаџменту те установе и Влади дистрикта и да ће чланови синдиката у брчанској Болници, организовати већ следеће седмице, једночасовни штрајк упозорења.

„Ми имамо сарадњу са Независним синдикатом здравствених радника у Брчком и њихови захтјеви су нешто другачији од наших, али све је то иста борба за побољшање услова рада и повећању плата“, истакао је Бабић.

Он је поновио да ће се у наредном периоду организовати и успоставити Служба при Одјељењу за привреду, спорт, културу и туризам у Влади дистрикта, која ће се бавити радноправним односима и са којом ће се убудуће рјешавати оваква питања.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Većina škola i vrtića u Sloveniji danas u štrajku

Radio Brčko

Радници ЈП “Лука Брчко” одржали једночасовни штрајк упозорења

Vladimir Matijević

HNK: Skoro četiri hiljade zdravstvenih radnika bi moglo ponovo u štrajk

Radio Brčko