Brčko

Брчко: Како уштедити електричну енергију?

Грађани Брчко дистрикта увелико се спремају за предстојећу зиму и евентулано поскупљење електричне енергије и јединственог су мишљења да се електрична енергија треба и мора штедјети.

Стручњаци препоручују и кажу да уколико напуштате кућу или стан на нешто дуже вријеме, не остављајте кућанске уређаје укључене у утичнице. Можда не знате да за прекид потрошње већине кућанских апарата није довољно притиснути тастер или дугме на даљинском управљачу. Већина електричних уређаја (чак и оних модернијих) троше одређену количину електричне енергије самим тим што су прикључени на њен извор.

Зато, истучу стручњаци, следећи пут када видите своје нешто старије рођаке или комшије како на изласку из куће искључују уређаје из зидне утичнице, сјетите се да то не раде искључиво због сигурности домаћинства, него и због уштеде електричне енергије.

Више од 80 посто анкетираних грађана са којима смо разговарали данас на терену кажу да већ штеде електричну енергију тако што све кућанске послове обављају током периода јефтине тарифе као и да искључују додатну расвјету и непотребне потрошаче.

Како би се што више електричне енергије могло уштедјети препоручује се промјена навике прања веша и да се, ако је то могуће, промјене застарјели електрични уређаји.

Искључите бојлер када вам није потребан, а можемо уштедјети струју тако што ће се спријечити излажење топлоте из стана уз бољу изолацију.

Препоручује се да се поставе штедне сијалице у све собе јер оне штеде и до шест пута више електричне енергије од обичних, иако су мало скупље, вијек им је дуготрајнији.

Уз могуће повећање цијене електричне енергије, расипништво је луксуз који данас многи грађани себи не могу допустити.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!