Brčko

Брчко: Контрола крви крава и јуница у циљу спречавања зооноза

У склопу мјера здравствене заштите животиња, које проводи Пододјељење за ветеринарство у Брчком, на подручју дистрикта у току је вађење крви кравама и јуницама у циљу контроле на бруцелозу, леукозу и маститис.

Шеф Пододјељења Стеван Радић позвао је грађане да у наредном периоду сарађују са запосленим у  Јавној ветеринарској служби који ове активности проводе на терену.

„Ова мјера је веома битна јер се ради о болести зооноза које се контактом са заразним животињама  преносе на људе, али и путем меса, млијека или млијечних производа“, истакао је Радић.

Према његовим ријечима, тренутна ситуација на подручју дистрикта, када су у питању зоонозе, је задовољавајућа.

„До сада смо узели око 400 узорака крви крава и јуница и сви су били негативни на поменуте болести“, нагласио је Радић.

Ова мјера контроле крви кравама и јуницама је бесплатна, а за те намјене из буџета дистрикта су издвојена значајна средства, а све у циљу заштите здравља грађана на територији дистрикта.

Поред ове активности у Пододјељењу за ветеринарство је и редовна активност на вакцинацији чиповању кућних љубимаца.

Радић је, овом приликом, апеловао на све власнике кућних љубимаца да своје псе и мачке обавезно вакцинишу и чипују у Ветеринарској служи и замолио их да контролишу размножавање тих животиња како не би долазили у ситуацију да штенад и мачиће касније бацају на улицу.

Вакцинација паса и мачака је континуирани процес који се проводи из године у годину и годишње се на подручју дистрикта вакцинише око три хиљаде кућних љубимаца.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button