RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Брчком се примјењује државни Закон о слободи приступа информацијама

Право на слободан приступ информацијама представља основно демократско право сваког грађанина да од јавних институција захтијева информације од јавног значаја, те тако оствари увид у њихов рад и доношење одлука, односно омогући транспарентно и ефикасно управљање јавним средствима уз искоријењивање корупције.

Институт слободе приступа информацијама подразумјева обезбјеђивање права сваком грађанину да може упутити јавним институцијама, на свим нивоима, захтјев за било коју информацију која је у посједу тих институција, на што су оне дужне да у року од 15 дана тражену информацију доставе.

Поводом обиљежавања Међународног дана слободе приступа информацијама – 28.септембра  Маркo  Драганић, шеф  Сектора  за информисање у Влади дистрикта је рекао да је службеник за етику у овој години ријешио 32 захтјева, док су  четири  у процедури рјешавања.

„ У прошлој години запримљен је и обрађен 71 захтјев упућен службенику за етику и 14 захтјева упућених путем других органа“, истакао је Драганић.Он каже да се на  захтјев углавном одговори  у предвиђеном року од 15 дана,а  у случајевима када је странке  незадовољна може поднијети жалбу  Апелационој комисији Владе дистрикта чије рјешење је коначно. У Брчко дистрикту је у примјени Закон о слободи приступа информацијама БиХ, док се у ентитетима примјењују ентитетски закони који регулишу ово питање, а који су скоро идентични.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.