RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Мјештани Вучиловца траже бржу исплату надокнаде за еутанизоване свиње

Власници фарми у селу Вучиловац на којима су еутанизоване све животиње  заражене свињском афричком кугом затражили су данас од надлежних институција да што прије покрену надокнаду штете и исплате новац за насталу штету. Према ријечима једног од становника Вучиловца Новице Митровића највећа пријетња убудуће долази од незаштићеног дијела према ријеци Сави и ЕУ гдје свакодневно дивље свиње као највећи преносици заразе препливавају ријеку и могу пренијети заразу. Он је затражио и појачане мјере дезинфекције у селу као и на прилазима Вучиловцу.

„Из медија сазнајемо детаље како и на који начин требамо дјеловати у овој ситуацији. Сматрамо да је пропуст направљен одмах по избијању заразе јер према нашем мишљењу требало је одмах село блокирати и спријечити кретање становника“, рекао је Митровић.

Он каже да их нико од представника надлежних инстиуција није обишао и рекао им детаље који су везани за процес заразе и периода после ње.

„Мени је уништено 40 великих свиња и јако је тешко у овом тренутку процијенити колика је штета настала код мене јер сам имао и доста високосупрасних крмача“, навео је Митровић додајући да се боји убудуће бавити овим послом јер се зараза након одређеног времена може вратити.

Митровић је потврдио да се мјештани у селу придржавају мјера које је прописао Кризни штаб Владе Дистрикта за праћење и сузбијање афричке свињске куге.

Каже да су поставили дезинфекционе баријере испред улаза на своја имања, али све то властитим средствима без објашњења и помоћи надлежних институција.

Митровић истиче да у овом селу живи око 80 становника који се искључиво баве пољопривредом и узгојем свиња и подсјећа да је на 17 фарми извршена еутаназија, а да у селу постоје још двије велике фарме које се морају сачувати од заразе.

Он је рекао да нема разлога да се чека за обештећење јер им је уништено све што су узгајали и уколико то не буде у брзом року Митровић је најавио да ће мјештани овог села своју огорченост изразити на други начин.

Никола Лукић, домаћин из Вучиловца каже да му је убијено у његовом објекту 50 свиња и то три крмаче опрашене са 37 прасића, три велике супрасне крмаче и неколико великих свиња.

„Не жалим се што су се животиње морале уклонити, али морам да изразим своје негодовање тиме што сам морао чекати неколико сати да се одвезу и укопају на безбједну локацију“, истакао је Лукић.

На оба улаза у село Вучиловац налази се дезинфекциони пункт на којем се возила усмјеравају да правилно и споро прођу кроз баријеру али је и даље саобраћај ка том селу појачан што још више забрињава мјештане овог села.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Још два домаћинства на којимa је забиљежена зараза афричком кугом свиња

Vladimir Matijević

Брчко: Нема нових случајева заразе вирусом афричке свињске куге

Vladimir Matijević

Na području Distrikta danas eutanazirano više od 700 svinja

Mirsad Zahirović
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!