RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: На бањско лијечење ове године биће упућено око 90 инвалида

Влада дистрикта Брчко ове године издвојила је средства у износу од 70 хиљада марака за одлазак на бањско лијечење ратних војних инвалида на које ће ове године бити упућено око 90 особа, припадника све три бивше војне компоненте.

“Према утврђеним критеријумима, приоритет приликом избора корисника бањско-климатског лијечења имале су особе са високим степеном инвалидитета, достављеним медицинским индикацијама и особе које у задње три године нису били корисници овог права”, каже Сенад Бешић, шеф Пододјељења за борачко инвалидску заштиту у Брчком.

Кроз проведену процедуру јавне набавке извршен је избор установа које ће пружити ову врсту услуге, а услове из тендера испуниле су Бања Врућица Теслић, Реумал Фојница, Илиџа Сарајево, Илиџа Градачац и Аква Тузла.

Уговори су у току потписивања и резервација мјеста за боравак у бањи требала би започети до краја мјесеца.

„Наша препорука је да то буде до 30 септембра, због чињенице да у случају отказивања упражњена мјеста попунимо новим корисницима. Иначе, пројекат се реализује до 31.12. ове године“, појаснио је Бешић.

Према његовим ријечима за бањско климатско лијечење у овој години пријавило се више од 150 ратних војних инвалида који су изразили потребу за овом врстом лијечења. Међутим, због ограничених средстава и цијена које су у односу на раније године знатно порасле, па један боравишни дан у бањи сада кошта 85 конвертибилних марака , па овај вид лијечења није могао добити већи број људи који су нажалост ове године остали без тог права.

„С обзиром на наведено сви одабрани корисници ове године моћи ће у бањи боравити 10 дана, осим пар корисника којима је због објективне потребе одобрен 14-дневни боравак у бањи “, истакао је Бешић..

Како је рекао ранијих година из буџета дистрикта Брчко за ове намјене на годишњем нивоу издвајано је 100 хиљада конвертибилних марака, цијене су биле знатно ниже тако да је овај вид рехабилитације годишње користило око 150 до 160  корисника.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.