RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Mješoviti hor BZK Preporod Brčko distrikta BiH otvorio “Slovo Gorčina”

Na nekropoli stećaka Radimlja kod Stoca od 28. do 30. jula održan je 52. Festival kulture „Slovo Gorčina“. S obzirom na to da je Festival posvećen velikom bosanskohercegovačkog pjesniku Maku Dizdaru, Mješoviti hor Bošnjačke zajednice kulture Preporod Brčko distrikta BiH pozvan je da prvoga dana izvedbom Dizdareve antologijske pjesme „Modra rijeka“ otvori ovaj Festival.

„Posebnost, pored činjenice da je Festival posvećen našem velikom pjesniku Maku Dizdaru, je i činjenica da se on održava na nekropoli stećaka na Radimlji“, objasnio je dirigent Mješovitog hora Fikret Piskavica.

On ističe da je ideja da kompoziciju „Modra rijeka“ aranžira za hor došla na nagovor jednog od članova hora.

„Kompoziciju je uradio Bodo Kovačević i Ranko Rihtman, a ja sam za tu kompoziciju, koju su Indeksi studijski snimili, uradio rearanžman za mješoviti hor i kamerni orkestar“, dodao je Piskavica.

Osim pjesme „Modra rijeka“ Mješoviti hor izveo je još dvije kompozicije, objašnjava Piskavica.

„Mješoviti hor je izveo i našu tradicionalnu kompoziciju ‘Emina’ u obradi Emira Mejremića, a zatim smo izveli i kompoziciju ‘Bosansko kolo’, čiji je aranžman radio Vladimir Berdović“, dodao je Piskavica.

On objašnjava kako je gostovanje na „Slovu Gorčina“ četvrti nastup Mješovitog hora za ovu godinu.

„Prvi nastup koji smo imali je u februaru u sarajevskoj Vijećnici, gdje smo premijerno izveli kompoziciju ‘Modra rijeka’. Sljedeći nastup nam je bio u Brčkom povodom Kurban-bajrama, a zatim smo u Ilijašu nastupali na ‘Ilijaškim danima’ i, naravno, ovaj zadnji na Festivalu ‘Slovo Gorčina'“, dodao je Piskavica.

U Stocu je nastupilo 29 članova Mješovitog hora kojima su se pridružili i članovi kamernog orkestra koji ih je pratio pri izvedbi „Modre rijeke“, rekao je Piskavica. On je istakao kako će do kraja godine hor imati još nekoliko nastupa, dodavši da javnost može pratiti aktivnosti hora na Facebook stranici Mješoviti hor BZK Preporod Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.